back

Україна збудує цифрову загальнонаціональну телемережу для протидії зовнішньому негативному інформаційному впливу

17-05-2021 | 16:51

Рада національної безпеки і оборони України у п’ятницю, 14 травня, ухвалила рішення про необхідність побудови загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7, яка до кінця 2021 року має покривати не менш ніж 95% території України, включно з прикордонними регіонами.

Державна телемережа необхідна для забезпечення інформаційної безпеки, протидії зовнішньому негативному інформаційному впливу та поширення об’єктивної інформації. Адже наявне покриття вітчизняним цифровим ефірним телебаченням не задовольняє потребу населення віддалених регіонів країни у доступі до українського мовлення, який гарантує держава. 

Державна інфраструктура ефірного цифрового телебачення запрацює у 158 населених пунктах, у тому числі – на прикордонних територіях. На Чернігівщині передавачі заплановано розмістити у містах Ніжин, Новгород-Сіверський, Чернігів, Прилуки, Бахмач та у селищі Холми.

Мультиплекс МХ-7 транслюватиме щонайменше 12 каналів. Передусім — державні телекомпанії та Суспільне мовлення. Наповнення мережі визначатиме Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Канали будуть незакодовані. 

Мережа MX-7 будується за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення другого покоління (DVB-T2). Мовлення здійснюватиметься в смузі частот метрового діапазону 174-230 МГц. Хвилі у цьому діапазоні добре проникають в будівлі і покривають великі території. Для отримання сигналу користувачі потребуватимуть антени, що залишились у багатьох після вимкнення аналогового мовлення, та цифрового тюнера. Доступ до контенту – безкоштовний.

— Наявна в Україні інфраструктура цифрового ефірного ТБ належить приватній компанії. Потреба у створенні альтернативного державного оператора назріла давно. Зокрема, з огляду на необхідність забезпечити стабільним і потужним телесигналом прикордонні райони, — зауважила голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко. — Враховуючи актуальність цього питання, ми неодноразово зверталися до вищих державних органів з проханням прискорити будівництво цієї державної телемережі.

Оператором мультиплексу MX-7 визначений державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, що входить до сфери управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. 

Перед Держспецзв'язку постають задачі стратегічного планування розвитку системи, модернізації інфраструктури відповідно до найкращих світових практик, побудови системи моніторингу за роботою мережі та встановлення сучасних передавальних систем. 

— Розвиток інформаційної інфраструктури – це першочергове завдання держави в умовах гібридної війни, боротьби з поширенням серед громадян антиукраїнських настроїв та маніпуляцією суспільною свідомістю через російські телеканали, що спрямовані на підрив української державності, — зазначив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

За матеріалами офіційного вебсайту Держспецзв'язку