back

Розвінчуємо міфи про приватизацію

14-05-2021 | 14:21

МІФ 

ПРАВДА

Ви приватизуєте стратегічне!

Насправді приватизуються виключно непрофільні для держави активи. Стратегічні активи, об’єкти безпекової та соціальної інфраструктури на приватизацію не передаються.

Усіх звільнять! 

Не звільнять - постприватизаційні умови містять норми захисту прав робітників - заборона на звільнення протягом певного терміну, зобов’язання збереження виду діяльності, що мотивує модернізувати об’єкти та створювати нові робочі місця.

Все буде як у 90-ті! 

Ні, не буде - приватизація відбувається виключно на прозорих аукціонах, з публікацією всієї інформації про активи за принципом “всі знають все” - єдиний критерій перемоги на аукціонах це найвища ціна за об’єкт на відкритих торгах.

Продаєте прибуткове 

Насправді за даними СБУ у 2019 році державний сектор (96 органів управління 3600 об’єктами) приніс державі збитків на 170 млрд грн. Активи які передаються на приватизацію пронизані корупційними тіньовими схемами, є збитковими та погрузли в судах. Для залучення інвестицій на прозорих аукціонах Фонд призначає ефективний менеджмент, який знищує корупційні схеми та перетворює активи на цікаві для інвесторів.

Приватні власники зруйнують виробництво

З точністю до навпаки - витративши кошти за реальною ринковою ціною активів, власники зацікавлені в їх перетворенні на прибуткові, тому мотивовані інвестувати в модернізацію виробничих потужностей та створення нових робочих місць.

Не на часі 

Під цим лозунгом зруйновано тисячі активів, які могли працювати, забезпечувати робочі місця та приносити прибутки для інвесторів і держави. На сьогодні понад 1000 державних активів вже коштують менше за кількість набраних ними боргів, і ця цифра лише зростає з часом. Приватизація - на часі, це цивілізаційний шлях, яким пройшли всі успішні країни.

 

Інвестиції через приватизацію – дієвий інструмент подолання економічної кризи адже йдеться про сотні мільярди гривень сталих інвестицій в модернізацію активів та створення нових робочих місць. Не варто зволікати, поки аудити активів – актуальні, а довіра інвесторів – міцна!