back

Анна Коваленко просить Кабмін фінансувати заклади освіти та здоров’я за “поліським” коефіцієнтом

12-05-2021 | 17:22

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко ініціює зміни до нормативів фінансування закладів освіти та охорони здоров’я. Це питання внесене до порядку денного виїзного засідання Кабінету Міністрів України під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, яке відбулося у Чернігові 12 травня.

«Низька щільність населення області зумовлює вищу вартість надання соціальних послуг населенню, та необхідність утримання більшої мережі закладів. Якщо під час розрахунку обсягів міжбюджетних трансфертів з державного бюджету та тарифів на медичні послуги для поліських територій буде додатково застосовуватися коефіцієнт 1,3, на кшталт гірських районів України, це значно поліпшить ситуацію на Поліссі», – повідомила Анна Коваленко.

Починаючи з 2017 року освітня державна субвенція місцевим бюджетам надається лише на заробітну плату педагогічним працівникам. Також цьогоріч на 33,5% зменшився обсяг державної субвенції на підтримку закладів та заходів у системі охорони здоров’я, що не укладали договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. Водночас підвищення мінімальної заробітної плати у 2021 році призвело до зростання річного фонду заробітної плати в середньому на 25,5%. У 1998 році була затверджена Постанова КМУ «Про визначення поліських територій України», що визначає північно-західний регіон України територією зі специфічними грунтово-кліматичними умовами. Водночас згідно з постановою КМУ від 11 серпня 1995 р. тарифні ставки і посадові оклади працівників, що проживають в гірських населених пунктах підвищуються на 25 відсотків.