back

Анна Коваленко обговорила з керівництвом Козелецької громади шляхи порятунку пам’ятки архітектури "Покорщина"

06-05-2021 | 08:04

 У середу, 5 травня голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко відвідала з робочим візитом селище Козелець та оглянула комплекс пам'ятки архітектури національного значення - садибу «Покорщина». Від часу, коли в середині минулого століття садиба була пристосована під гуртожиток госппрацівників зоотехнікуму, вона жодного разу не ремонтувалася. На сьогодні комплекс перебуває у критичному становищі та потребує негайної реставрації.

Можливі шляхи порятунку цього об'єкту національної спадщини Анна Коваленко обговорила з представниками адміністрації Козелецької територіальної громади.

– Садиба «Покорщина» – найдавніший збережений садибний комплекс Лівобережної України, що розміщує уцілілий зразок дерев'яного будинку козацької старшини. З огляду на катастрофічний занепад, в якому перебувають ці пам'ятки архітектури, в нас де-факто не залишилося часу на порожні балачки. Тому на виконання мого розпорядження фахівцями Департаменту культури та туризму обладміністрації були підготовлені декілька варіантів шляху вирішення питання реставрації комплексу. Сьогодні я передала їх на розгляд представникам місцевої громади, – прокоментувала свій візит голова ОДА.

Анна Коваленко також зауважила, що розв'язати питання реставрації «Покорщини» можливо за умови тісної співпраці між всіма ланками влади та за обов'язкового бажання місцевих громад.