back

Олена Дума взяла участь у засіданні урядової комісії, присвяченому протидії домашньому насильству

22-04-2021 | 19:00

Заступниця голови облдержадміністрації Олена Дума взяла участь у тематичному засіданні Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків «З питань запобігання та протидії домашньому насильству». Засідання відбулося сьогодні, 22 квітня, в онлайн-режимі під головуванням Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

До учасників засідання на його початку звернулася дружина Президента України Олена Зеленська.

— Раніше міністерства та відомства діяли в межах своїх механізмів реагування на звернення потерпілої людини. Проте спільного, скоординованого та прийнятого всіма органами злагодженого механізму протидії домашньому насильству до останнього часу не існувало, – пояснила дружина Президента України.

За її словами, перші зрушення в цьому питанні сталися завдяки приєднанню України до «Партнерства Біарріц». Наступні – завдяки створенню Комісії з протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. Стратегічна сесія стала третім вагомим кроком, який допоміг розробити та затвердити спільний механізм міжсекторальної взаємодії.

Серед найближчих дій, які визначили для себе учасники стратегічної сесії:

-  створення інформаційної бази регіональних спеціалізованих служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі;

-  розширення мережі спеціалізованих служб підтримки;

-  опрацювання питання законодавчого врегулювання затримання кривдника на строк понад три години, з урахуванням міжнародного досвіду;

- забезпечення проходження у 2021 році навчання фахівців, які працюють з потерпілими від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

За минулий рік зафіксовано понад 200 тисяч звернень до органів правопорядку з приводу домашнього насильства. Як зазначалося на засіданні, 86% цих звернень надійшло від жінок, 16% — від чоловіків, 2% — від дітей. Кількість подібних звернень постійно зростає: минулого року їх було на 47% більше, ніж у 2019-му. А вже за перший квартал поточного року зареєстровано близько 34 тисяч таких заяв.

На думку експертів, таке зростання має кілька причин. Дві з найбільш вагомих — ускладнення сімейних стосунків через карантин, пов’язаний з пандемією, та посилення нетерпимості до насильства як результат потужної інформаційно-роз’яснювальної кампанії, що ведеться в Україні протягом кількох останніх років.

У ході наради було обговорено кілька конкретних питань, що стосуються створення ефективної системи протидії насильству. Зокрема, схвалено Дорожню карту вдосконалення роботи Урядової «гарячої лінії» 15-47 із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та ґендерній дискримінації, презентовано результати напрацювань Стратегічної сесії з питань протидії насильству за ознакою статі, зокрема домашньому насильству «Протидія – спільна дія».

Відбулося обговорення організації роботи спеціалізованих регіональних служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, процес створення притулків для жертв насильства та стан використання державної субвенції на їх розбудову. Ці заходи відбуваються на виконання Державної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року, затвердженої у лютому поточного року.