back

Питання реформування системи інституційного догляду та виховання дітей розглянуто на робочій группі у Чернігівській ОДА

06-08-2020 | 15:46

На черговому засіданні обласної міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Наталії Романової обговорено  питання соціально-правового захисту дітей, які у 2019/2020 навчальному році перебували на цілодобовому утриманні в інтернатних закладах за заявами батьків.

До слова, після тривалого цілодобового перебування в інтернатах, на період карантину до сімей повернулось близько тисячі дітей.

Відповідно до поставлених керівництвом області завдань, профільними робочими групами, які утворені у районах, містах та громадах області комплексно вивчались ситуації, у яких перебувають ці діти, зокрема щодо безпечності умов їх виховання, спроможності батьків виконувати свої батьківські обов’язки, наявності послуг за місцем їх проживання, що відповідають освітнім та соціальним потребам дітей, доцільності повернення дітей до інституцій на цілодобове перебування.

Відтак, про попередні результати цієї роботи звітували представники Служби у справах дітей обласної державної адміністрації, Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районів та громад області.

За прогнозами, впродовж найближчого року, мають шанси повернутись до батьків близько 400 дітей, родини яких будуть забезпечені необхідною соціальною підтримкою у виконанні батьківських обов’язків та зміцненні виховного потенціалу. Частина з цих дітей мають особливі освітні потреби та продовжать навчання у інклюзивних класах за місцем мешкання.

Особливий наголос – на необхідності створення служб у справах дітей, оскільки такі підрозділи діють лише на території 31 із 50 громад області, а  також запровадження послуг фахівців із соціальної роботи.  Адже, від цього, залежить успішність реформи інституційного догляду та виховання дітей.

«Нашою спільною метою є зменшення кількості дітей, які у вересні повернуться до інституцій. Разом з цим, такі дії мають бути здійснені виключно у відповідності з інтересами дитини та її безпекою», підсумувала Наталія Романова.