back

180 років тому на Чернігівщині народилася Христина Алчевська – палка прихильниця гендерної рівності

16-04-2021 | 16:20

16 квітня — 180 років з дня народження у місті Борзна на Чернігівщині Христини Данилівни Алчевської, видатної педагогині, письменниці, громадської діячки.

Батько не дозволяв Христині навчатися разом із молодшими братами, тож вона під час занять підслуховувала уроки під дверима. І при цьому навчилася читати та писати раніше братів. А коли незабаром родина переїхала в Курськ і брати Михайло і Леонтій стали навчатися в гімназії, Христина писала за них твори, які вчитель визнавав кращими в класі.

З 18-и років друкувала статті у газеті «Колокол» під псевдонімом «Українка», листувалася з Олександром Герценом та іншими прогресивними діячами того часу. Вважала, що жінки мають таке саме право на освіту, як і чоловіки. Закликала їх учитись самим і навчати людей у народних школах. Її прогресивні ідеї та відданість українському руху зацікавили Олександра Алчевського – майбутнього промисловця, банкіра й мецената. Вони почали листування, яке незабаром переросло в роман, а згодом одружилися. Переїхавши у Харків, Христина Алчевська в 1862-му заснувала жіночу недільну школу (офіційно відкриту лише в 1870-му), яку утримувала до 1919-го. В ній отримали освіту 17 тисяч жінок, переважно з бідних родин. Навчання було безкоштовне, колектив однодумців-вчителів працював без винагороди, а школа стала справжнім методичним центром і зразком недільних шкіл. Сучасні дослідники відзначають, що педагогічні здобутки й розробки Христини Алчевської та її соратників актуальні й для освітян 21 століття.

Завдяки постійній самоосвіті мала глибокі знання з багатьох дисциплін. Розробила методику проведення літературних бесід з учнями, а впорядкований під її керівництвом тритомник «Що читати народу?» був відзначений Почесним дипломом на Всесвітній виставці в Парижі (1899), витримав 18 перевидань і став настільною книгою для педагогів.

Популяризувала українську мову, народну творчість, поезію Тараса Шевченка. Завдяки чоловіку недільна школа в 1896-му отримала – єдина серед подібних у всій імперії – власне приміщення.

В 1899-му на території власної садиби в Харкові вона разом зі своїм чоловіком встановила перший в Україні пам’ятник Тарасу Шевченку.

Нагороджена багатьма високими нагородами, віцепрезидент Міжнародної ліги освіти. Авторка мемуарів «Передумане і пережите» (1912), оповідань, статей з методики навчання.

Померла 15 серпня 1920-го в Харкові. Все її життя – приклад самовідданої праці, вірного служіння справі народної освіти.

З 2008-го  ім’я Христини Алчевської носить Борзнянська загальноосвітня школа № 1.

Син Григорій став відомим композитором, Іван – оперним співаком, дочка Христя – відомою поетесою, перекладачкою і педагогом.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Сергій БУТКО,

Український інститут національної пам’яті