back

На слуханнях у Верховній Раді обговорили проблематику телемовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України

06-04-2021 | 12:59

У Верховній Раді України 2 квітня відбулися спільні комітетські слухання на тему: «Забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України». Проведення заходу ініціювали Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Учасники слухань проаналізували ситуацію із українським мовленням на сході держави та законодавче врегулювання окреслених проблем.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков зазначив, що забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території — це одна зі складових забезпечення інформаційного суверенітету України. «Наша країна знаходиться на передовій гібридної війни. Тому до вирішення цих питань потрібно підходити комплексно. Адже від 30 до 40% людей на цих територіях залишилося без українського ефірного мовлення», — додав Олексій Резніков.

Нагадаємо, голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко одразу після призначення на посаду привернула увагу центральних органів влади до проблеми незадовільного покриття північних частин області вітчизняним телемовленням. Вона також визначила питання посилення українського телесигналу на прикордонні Чернігівщини одним із 10 своїх пріоритетних завдань на посаді.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв зауважив, що існують значні проблеми із забезпеченням прикордонних і прифронтових територій якісним швидкісним інтернетом, покриттям кабельних мереж.

Він відзначив, що у розв’язанні цих проблем немає великого прогресу з часу проведення у 2016-2017 роках слухань Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики VIII скликання. Тому ініціювали слухання спільно із зацікавленими відомствами, щоб проаналізувати стан виконання рекомендацій та напрацювати шляхи врегулювання наявних проблем.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк висловила пропозицію щодо створення державної ОТТ/IPTV платформи, яка б надавала послуги населенню тимчасово окупованих територій та прикордонних районів. 

До проєкту рекомендацій за результатами слухань увійшли всі надані Анною Коваленко пропозиції щодо покращення доступу населення прикордонних територій до інформаційного продукту вітчизняних телемовників. Серед них — введення в дію до кінця поточного року державної цифрової ефірної телемережі МХ-7, контроль за виконанням нинішнім монополістом цифрового ефірного ТБ ТОВ «Зеонбуд» взятих зобов’язань із забезпечення населення мовленням, а також наданням статусу територій з особливим режимом мовлення прикордонним з Російською Федерацією районам, де транслюється телесигнал держави-агресора.

Реалізація цих заходів дозволить докорінно змінити ситуацію в інформаційному полі північних територій Чернігівщини.

За результатами обговорення буде напрацьовано «дорожню карту» невідкладних правових, організаційних, фінансових, інфраструктурних заходів з відновлення інформаційного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях та забезпечення жителів тимчасово окупованих та прикордонних районів гарантованим державою стабільним, безоплатним доступом до програм вітчизняного телерадіомовлення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської ОДА за матеріалами
Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України