back

У Чернігівській ОДА провели нараду щодо попередження та протидії пожежам в природних екосистемах

30-03-2021 | 12:01

Сьогодні, 30 березня, заступник голови ОДА Олександр Савченко провів робочу зустріч з представниками ДСНС в області, екологічної інспекції та управління лісового та мисливського господарства щодо запобігання пожеж в природних екосистемах.

- Однією з весняних проблем є спалювання сухої минулорічної рослинності. У зв’язку з цим значно зросла кількість пожеж у природних екологічних системах та приватному житловому секторі громадян, - наголосив Олександр Савченко.

Так, за інформацією Управління ДСНС України в Чернігівській області, з початку березня на Чернігівщині виникло 120 пожеж в екологічних системах, з них 5 – в житловому секторі громадян внаслідок спалювання сухостою.

 Учасники наради домовилися про координацію дій обласної державної адміністрації, поліції, екоінспекції та управління ДСНС щодо оперативного реагування у разі випадків підпалу рослинності, виникнення пожеж на відкритих територіях та природних екосистемах. Це, насамперед, проведення спільних рейдів та притягнення до відповідальності осіб, які вдаватимуться до протизаконного спалювання посуші.

Окрім того, заступник голови ОДА акцентував на важливості проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи та профілактичних заходів щодо недопущення спалювання сухої рослинності серед жителів області. Адже це може призвести не тільки до виникнення пожеж. Дихаючи димом від спалювання сухих рослинних решток, можна спровокувати захворювання дихальних шляхів та інші тяжкі хвороби.

Якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101»

Правила безпеки під час виникнення пожежі в природних екосистемах:

- не панікуйте та не приймайте поспішних необдуманих рішень

- не тікайте від полум`я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом

- з небезпечної зони, до якої наближається полум`я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню

- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі, – воно тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини

- гасити полум`я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами

- під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв`язок за допомогою голосу

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас

- після виходу із осередку пожежі негайно поінформуйте місцеву пожежно-рятувальну службу за телефоном «101» про місце, масштаб та характер пожежі.