back

Анна Коваленко в ефірі телеканалу ”4” розповіла про додаткові карантинні обмеження, що діятимуть в області з 27 березня

26-03-2021 | 16:48

У п'ятницю, 26 березня, Анна Коваленко в прямому ефірі телеканалу «4» прокоментувала ситуацію з коронавірусом, додатковими карантинними обмеженнями, що діятимуть  в  Чернігівській області з 27 березня та хід вакцинації.

Як зазначила голова облдержадміністрації, ситуація наразі контрольована. Але Чернігівщина знаходиться  в перехідному етапі між “помаранчевою” і “червоною” зоною.

- Де-факто - ми в “помаранчевій”, а  де-юре -  ми чекаємо рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, - констатувала Анна Коваленко.

За її словами, станом на 26 березня в області 399 нових випадків інфікування коронавірусом. З них 49 людей направлено в лікарню, решта лікується амбулаторно. Чернігівщина  перевищує показники рівня госпіталізації - 85,3 при гранично допустимому 60 на 100 тисяч населення та динаміки рівня госпіталізації - 55,7%  при граничній цифрі в 50%.

Поінформувала голова облдержадміністрації про додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, що ввели вчора рішенням обласної комісії ТЕБ та  НС.

Так,  з 27 березня на території області діє заборона на:
- приймання відвідувачів в закладах розважальної діяльності;
- приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів;
- приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів (крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів;
- проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів (крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників, заходів з оцінювання якості освіти).

- Ми пішли назустріч закладам торгівлі, попередили підприємців про високу ймовірність  оголошення з понеділка карантину, щоб дати змогу підготуватися, реалізувати залишки продукції - наголосила очільниця області.

Облдержадміністрація зараз обговорює з  бізнес-спільнотою допомогу, яку вона може надати для збереження робочих місць. Торік суб’єкти господарювання нашої  області активно скористалися державною програмою 5-7-9%.  Було укладено 275 договорів на суму 747,7 млн гривень  - область посіла дев’яте місце по Україні.  Зараз також ця програма діє. Продовжуються  законодавчо визначені «послаблення» для бізнесу: звільнення від сплати зборів та податків ФОП 1 групи, відтермінування застосування реєстратора розрахункових операцій (РРО), мораторій на проведення податкових перевірок ФОПів та юридичних осіб.

Наприкінці ефіру Анна Коваленко поінформувала про стан вакцинації.

- Станом на 26 березня в області вже вакциновано 3976 людей. Готуємося до другої хвилі вакцинації - створено 143 тимчасових пункти  щеплення у закладах охорони здоров’я. Наразі все йде згідно з графіком щеплень. На початку ми бачили побоювання людей щодо вакцини, було багато чуток. Але зараз все більше людей розуміють, що вакцина безпечна та захищає від хвороби, - розповіла очільниця області.