back

На Сосниччині та Менщині затампонують 23 артезіанські свердловини

25-03-2021 | 14:13

Тампонаж недіючих безхазяйних артезіанських свердловин, що залишилися внаслідок реорганізації аграрного сектору, здійснюється з метою ліквідації загрози забруднення підземних водоносних горизонтів та ґрунтів, а також недопущення надзвичайних ситуацій, оскільки на Чернігівщині підземні води є джерелом питного водопостачання.

Цьогоріч планується здійснити ліквідаційний тампонаж 13 таких свердловин на території Сосницької об’єднаної територіальної громади, ще 10 – у Менській та Березнянській ОТГ.

Наразі проведено обстеження зазначених об’єктів, результати якого будуть використані при підготовці проєктно-кошторисної документації на проведення робіт.

Заходи з тампонажу недіючих безхазяйних артезіанських свердловин на Чернігівщині здійснюються в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду. На ці потреби переліком видатків фонду на 2021 рік передбачено 2 мільйони гривень.

Торік проведені роботи з тампонажу 3 недіючих артезіанських свердловин у Городнянській та 10 таких свердловин у Сосницькій ОТГ на загальну суму понад мільйон гривень.

Загалом за період дії Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки затампоновано 227 свердловин, на ці потреби витрачено майже 13 мільйонів гривень з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Зокрема, тампонаж недіючих безхазяйних артезіанських свердловин здійснено в Бахмацькому (13), Бобровицькому (22), Городнянському (9), Ічнянському (32), Коропському (7), Корюківському (8), Куликівському (12), Ніжинському (10), Новгород-Сіверському (11), Носівському (17), Прилуцькому (5), Семенівському (30), Сосницькому (10), Срібнянському (18), Талалаївському (2) та Сновському (21) районах.

 

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації