back

21 березня – Всесвітній день лісів

22-03-2021 | 15:18

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісів. Ініціатором відзначення цього дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї ООН в 1971 році. Ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН. Причому було прийнято рішення про святкування цього дня саме в день осіннього рівнодення в Південній півкулі і весняного рівнодення в Північній півкулі. Одним з важливих аспектів свята є привернення уваги влади та суспільства до охорони лісів, протидії пожежам та збереження екосистем, в тому числі дикої фауни і флори.

Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість ґрунтів і ландшафти.

На даний час загальна площа лісів на планеті складає близько третини площі суші. Проблема збереження лісу та його багатств сьогодні є однією з найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов’язані зі знелісненням Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й в усього міжнародного співтовариства.

За даними Держлісагентства, загальна площа лісового фонду України – 10,4 мільйонів гектарів, з яких вкриті лісовою рослинністю – 9,6 мільйонів гектарів, або 15,9 % території країни. Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця.

Чернігівщина – лісовий край, середня лісистість її території складає 20,9 %. Так, площа земель лісового фонду області – 739,5 тисяч гектарів, у тому числі вкриті лісом землі – 659,9 тисяч гектарів. Однак лісистість нерівномірна й коливається від 37-41 % (Семенівська, Ріпкинська, Корюківська об’єднані територіальні громади), до 8-11 % (Бахмацька, Варвинська, Куликівська, Менська ОТГ).

Для збереження лісових ресурсів в області ведеться постійна робота з лісовідновлення, недопущення пожеж в екосистемах та протидії незаконним рубкам зелених насаджень.

Тож у цей символічний день Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації вкотре нагадує про важливість існування лісів для збереження екосистем і життєдіяльності населення та закликає громадян до бережливого й відповідального ставлення до лісових ресурсів.

 

 За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації