back

Податки залишаються громадам

18-03-2021 | 14:18

Останнім часом деякі ОТГ висловлюють стурбованість щодо можливої втрати надходжень податків до місцевих бюджетів від державних лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ через реформування лісової галузі України.

Тому 18 березня відбулася селекторна нарада в режимі відеоконференції в Чернігівській облдержадміністрації, на якій розглядали звернення громад. Відкрив нараду заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко. З проектом щодо реформування галузі, на прикладі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, виступив начальник ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Він розповів про початок укрупнення лісгоспів, про фінансовий і економічний стан кожного підприємства.

Отже, з дванадцяти державних лісгоспів невдовзі буде створено п’ять: Городнянський, Корюківський, Ніжинський, Новгород-Сіверський та Чернігівський. Це турбує громади, щоб не постраждали їхні бюджети.

Так от, як зазначив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, місцеві податки та збори, які платять державні лісогосподарські підприємства, і після реформування будуть сплачуватися до бюджетів тих самих ОТГ, сільських і селищних рад. Адже головні структурні підрозділи (лісництва) не ліквідуються та не об’єднуються. Тобто рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів і податок за лісові землі, згідно з чинним законодавством, так і буде перераховуватися до місцевого бюджету – за місцезнаходженням лісової ділянки.

Таким чином, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), нарахований працівникам усіх структурних підрозділів (лісництв, нижніх складів тощо), перераховуватиметься до місцевого бюджету – за місцезнаходженням такого підрозділу.

- Податки залишаються громадам, - запевнив Юрій Болоховець.

У нараді взяли участь директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Сахневич; голови Добрянської, Новгород-Сіверської, Семенівської і Холминської ОТГ – Світлана Бицько, Людмила Ткаченко, Сергій Деденко та Василь Чоботар; а також – керівники лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ.

Підсумовуючи селекторну нараду, заступник голови ОДА Олександр Савченко зазначив: облдержадміністрація готова виступити посередником між Кабміном і громадами Чернігівщини, щоб дійсно податки і надалі залишалися в наших ОТГ.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ