back

Малий та середній бізнес формують зайнятість та можуть стабілізувати ситуацію на ринку

18-03-2021 | 12:42

Про зайнятість в українському бізнесі розповіла екс-голова Державної регуляторної служби України, член Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва Ксенія Ляпіна на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Малий і середній бізнес та держава».

- Малий і мікробізнес — це половина зайнятості в бізнесі взагалі. Ми звикли вважати, що роботодавець — це, як мінімум, транснаціональна корпорація або середній бізнес. Сьогодні — вони поділилися навпіл. Половина — великий та середній, а половина — малий та мікро. А тенденція така, що в мікробізнесі зростає зайнятість, оскільки це зайнятість і самого ФОПа, і найманих працівників. Малий бізнес демонструє майже стабільну кількість зайнятих, а зайнятість у великому бізнесі очевидно падає. Чому? Великий бізнес є більш економічним, більш ефективним. Ця ефективність досягається шляхом скорочення зайнятості, але підвищення ефективності, - розповіла Ксенія Ляпіна.

На її думку малий та середній бізнес стабілізують ситуацію на ринку праці, оскільки надають людям зайнятість та можливість отримувати зарплату.

- Зверніть увагу на обсяг реалізації. Тут зовсім інша картина. Малий та мікро бізнес майже стабільно тримаються на рівні 50 млрд доларів в рік. Подивіться на середній та великий бізнес. Падіння у 2013-2015 роках майже вдвічі. Уявіть собі рівень реакції на кризу. Малий та середній бізнес — це «підлісок», який стабілізує ситуацію, насамперед для людей, оскільки вони мають зайнятість та зарплату. Великий бізнес дуже і дуже залежить від зовнішніх факторів, - зазначила Ксенія Ляпіна.