back

Інтервал між введенням двох доз вакцини AstraZeneca(Covishield) збільшено до 12 тижнів

18-03-2021 | 10:40

Впровадження цих рекомендацій НТГЕІ потребуватиме від МОЗу незначного корегування підходів до проведення вакцинальної кампанії на перших етапах. 17 березня за участі Міністра охорони здоров’я було проведено селекторну нараду з регіонами для роз’яснення деталей виконання зазначеної рекомендації. 

Наразі в Україні здійснюється імунізація вакциною Covishield/AstraZeneca виробництва індійського Інституту сироватки крові, 500 тис. доз якої було закуплено  державним коштом. Ця вакцина ефективна та безпечна. Дозвіл на її використання дали Всесвітня організація охорони здоров’я, Велика Британія, Європейський Союз, Індія та Канада. 

Компанія AstraZeneca передала ліцензію на виробництво своєї вакцини  індійському Інституту сироватки крові, тим самим значно розширивши доступ людства до захисту проти COVID-19. Індія - лідер з виробництва імунопрофілактичних препаратів у світі, їй належить 60% ринку.

На початку березня 2021 року найвідоміший у світі медичний журнал The Lancet оприлюднив результати досліджень, яке показало що ефективність вакцини AstraZeneca значно збільшується, якщо її другу дозу вводять з інтервалом в 12 тижнів або більше у порівнянні з інтервалом меншим за шість тижнів.  Рішення про збільшення інтервалу між двома дозами вакцини вже ухвалили Велика Британія, Німеччина, Франція та Канада.