back

Петро Гармаш: медичні працівники повинні бути в авангарді роботи з популяризації вакцинації проти COVID-19

17-03-2021 | 14:05

На Чернігівщині триває кампанія зі щеплення проти коронавірусної інфекції  вакциною AstraZeneca (Covishield), виробництва Serum Institute of India. 

Згідно з відповідними наказами Міністерства охорони здоров’я України, «дорожньої карти» з вакцинації, саме медичні працівники підлягають щепленню від захворювання у першу  чергу. І цей процес на Чернігівщині нині триває хорошими темпами.

17 березня вакцину отримав і начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш. 
Я, власне, очікую на нормальну реакцію з боку свого організму на введення вакцини. Звісно, я знайомий із деякими легкими реакціями, але вони, як свідчить практика, тимчасові і не можуть зрівнятися  із симптомами хвороби, що здатні загрожувати життю. Тим паче, що я наприкінці минулого року  вже перехворів на  COVID-19 і знаю, що це таке. Розумієте, є два шляхи подолання пандемії коронавірусної хвороби – цивілізований (вакцинація) і нецивілізований, тобто, перехворіти з можливими небажаними наслідками для людини. Ми нині  відстежуємо ситуацію, щоб в нас не було розливу вакцин і, звісно, до щеплення вдадуться всі співробітники Управління охорони здоров’я, – зазначив очільник відомства.

За його словами, якщо медичні працівники почнуть щепитися більш активно, вони убезпечать від хвороби як себе та членів  своїх родин, так і власним прикладом переконають людей, що вакцинація вкрай необхідна для подолання епідемії. 

Наголошую: медичні працівники, як ніхто інший мають розуміти важливість імунізації. Ми намагаємося використовувати всі замовлені дози вакцини і якщо хтось із, наприклад, медиків, які працюють із ковідними хворими або у великих колективах з тих або інших причин не може бути допущений до вакцинації, тоді цю залишкову дозу можна  вводити, зокрема, співробітникам апарату нашого Управління, громадським діячам, публічним людям тощо, – підкреслив Петро Гармаш та додав, що на базі Чернігівського обласного центру громадського здоров’я є відповідна платформа, куди на вакцинацію записуються представники цих категорій.

Відтак, в області набуває обертів кампанія з імунізації. Наразі вже є дозвіл на проведення щеплення військовим, учасникам бойових дій. Також профільне Міністерство дає згоду на вакцинацію всіх працівників лікувальних установ – первинна, вторинна і третинна ланки. Начальник Управління наголосив, що це правильно, адже інколи у пацієнта, що лікується на предмет соматичного захворювання, у процесі дообстеження виявляється ковід. Тому він закликав усіх медичних працівників пройти просту процедуру щеплення і не вірити тим фейкам, які супроводжують вакцинальну кампанію».

Нагадаємо, що станом на 17 березня на Чернігівщині першою дозою  вакциновано 1566 осіб.

За інформацією пресслужби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації