back

Українських релігійних лідерів щепили проти COVID-19 залишковими дозами вакцини AstraZeneca (Covishield)

16-03-2021 | 15:34

16 березня 2021 року в київському Мистецькому арсеналі залишковими дозами вакцини AstraZeneca (Covishield) щепили декілька українських релігійних діячів.

Власним прикладом долучитися до вакцинації вірян закликали Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Глава Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Святослав (Шевчук) та Архімандрит Михайлівського Золотоверхого монастиря Лаврентій (Живчик) (Православна Церква України).

Крім того першу дозу вакцини проти COVID-19 отримали представник Федерації єврейських громад в столиці України Леонід Барац, представник Іудейської громади руху Хабад Любавич в Україні Борис Стругацький та керівник Відділу з питань релігій Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій Юраш. Подію також відвідав Головний Рабин міста Києва Йонатан Бін’ямін Маркович.

«Немає жодних релігійних підстав, щоб відмовлятися від вакцинації», - зазначив Блаженніший Святослав на брифінгу після щеплення. Він підкреслив, що отримав саме залишкову дозу вакцини, та подякував за таку можливість захиститися від COVID-19.

Глава УГКЦ також закликав українців слухати поради сімейних лікарів та перевіряти джерела інформації про коронавірусну хворобу.
Також він назвав три важливі принципи вакцинації: добровільність, доступність та безпечність.

Архімандрит Михайлівського Золотоверхого монастиря Лаврентій також вказав на те, що церква не заперечує вакцинацію.

«Церква не заперечує, а приймає вакцинацію, як один із способів, щоб подолати, або принаймні обмежити поширення цієї страшної хвороби», - сказав Отець Лаврентій, додавши, що вакцинація теж може стати частиною Божого промислу.

В свою чергу, Головний Рабин міста Києва Маркович зазначив: «Господь послав нам вакцинацію. Господь послав нам ліки від хвороби. Обов'язково потрібно скористатися цим і бути здоровим».

Він також наголосив, що в питаннях вакцинації треба дослухатися до спеціалістів.
Усі релігійні лідери висловили глибоку вдячність лікарям, які перебувають на передовій боротьби з коронавірусною хворобою.

Як відомо, 11 березня Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав наказ №443, відповідно до якого на першому етапі вакцинації залишковими дозами вакцини можна щепити пріоритетні групи ризику з наступного етапу. Якщо вакцинувати представників визначених груп із другого етапу неможливо, для популяризації вакцинації рекомендується залучати публічних та громадських діячів, зокрема лідерів і представників релігійних організацій.

Кожен флакон AstraZeneca (Covishield) містить 10 доз вакцини. Відкритий флакон можна використати лише протягом 6 годин. Якщо всю вакцину з відкритого флакону не використали в цей термін, залишкові дози мають утилізувати.

Нагадаємо, що вакцина AstraZeneca (Covishield), якою щеплюють в Україні схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз, Канада та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.
Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Дізнайтеся більше про імунізацію від COVID-19 на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Запишіться в чергу на вакцинацію на сайті чи у мобільному додатку «Дія», або за номером контакт-центру 0 800 60 20 19.