back

У 2021 році на трасі Р-67 Чернігів-Ніжин-Прилуки-Пирятин буде встановлений WIM-комплекс

16-03-2021 | 10:42

У Чернігівській області триває конкурс серед підрядних організацій на проектування та виконання робіт по встановленню комплексу для зважування вантажівок у русі на трасі Р-67 Чернігів – Ніжин – Прилуки – Пирятин в районі села Талалаївка.

Про це повідомляє Служба автомобільних доріг в Чернігівській області.

З початку 2021 року в області функціонує комплекс для зважування вантажівок в русі. Цей перший WIM-комплекс був встановлений у селі Кіпті на початку траси М-02 Кіпті - Глухів – Бачівськ. Наразі система працює в тестовому режимі, проводяться роботи з налаштування. 

Встановлення комплексів "Зважування-в-русі" дозволяє убезпечити рух транспорту, зменшити навантаження на дорожнє полотно. В результаті збільшується термін експлуатації траси. Необхідність установки подібних комплексів пояснюється тим, що вантажні автомобілі, які не дотримуються встановлених вагових норм, наносять 90% шкоди дорогам, хоча кількість самих вантажівок не перевищує 10% від загального транспортного потоку. У підсумку за ремонт доріг, зруйнованих перевантаженими фурами, розплачуються всі українці.

WIM-комплекс - це високоточне обладнання, яке працює при температурі повітря від -30°С до +40°С, його компоненти захищені від перенапруг, а також дощу і снігу. Також система фіксує номерний знак, габаритні розміри, загальна маса, кількість осей, швидкість руху, тощо визначаються автоматично. Як говориться в описі системи «Зважування-в-русі», перевищення вагових норм лише на 25% збільшує руйнівний вплив на дорогу в три рази, що відповідає транспортному потоку із 70 500 легкових автомобілів.

У 2020 році в ході «Великого будівництва» на українських дорогах вже було встановлено 39 комплексів «Зважування-в-русі». У 2021 році планується побудувати ще 66 таких пунктів автоматичного контролю ваги транспортних засобів, повідомляється на Facebook-сторінці «Великого будівництва».

Розташування вже встановлених в Україні комплексів і плани по їх установці на 2021 рік можна побачити на карті за посиланням. 

Нагадаємо, нещодавно заступник голови Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко повідомив, що в ході нової програми «Велика реставрація» об'єкти культурної спадщини будуть відновлюватися комплексно, включаючи будівництво та ремонт під'їзних доріг.