back

Чернігівщина має бути вагомим історико-культурним центром не лише для України, але й для Європи

04-03-2021 | 10:22

Цей посил заступник голови Чернігівської ОДА Олена Дума озвучила на одній з нарад в обласній державній адміністрації.

А третього березня з метою ознайомлення та вирішення нагальних питань Олена Дума відвідала Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського.

Заступник голови облдержадміністрації ознайомилася з експозицією музею та фондосховищами. 

Чернігівщина багата унікальними музейними предметами, які представлені в експозиції музею та зберігаються у сховищах. Особливе враження справили срібна чаша візантійської роботи середини ХІІ століття, яка належала чернігівському князю Святославу Ольговичу, батьку князя Ігоря – героя «Слова о полку Ігоревім», збірка Євангелій у коштовних оправах ХVII – XVIII століть, а також перше друковане чернігівське видання 1646 року «Перло многоцінне», — сказала Олена Дума.

Знаковим фактом є історія створення картини Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану», написана в Качанівці, де художник знаходив типажі для написання твору. Мало хто знає також, що в Чернігівському історичному музеї експонуються речі, зображені на цьому відомому полотні.

Під час огляду колекції фондосховища, де зберігаються музейні предмети із дорогоцінних металів, Сергій Лаєвський звернув увагу на чималу кількість меморій відомих українських державотворців. Він підкреслив, що цінності зберігаються у надто маленькому за розміром приміщенні, далекому від усталених норм, та озвучив думку про необхідність створення на базі цих колекцій «відкритих фондів». Такий спосіб експонування є надзвичайно привабливим для любителів історії та старовини.

В обласному історичному музеї ім. В. В. Тарновського зберігається також авторський макет пам’ятника Богдану Хмельницькому в Києві. Це єдина з трьох моделей, доступна для огляду. Ще по одній мають у Санкт-Петербурзі та у Національному музеї історії України, проте жодна з них не експонується.

Олена Дума оглянула і робочі кімнати співробітників та приміщення загального користування, які дійсно потребують ремонту. Серед проблемних питань, яких торкнулися під час візиту, — гостра потреба реставрації будівлі музею. За словами Сергія Лаєвського, упродовж двох десятиліть музей звертається до всіх інстанцій та гілок влади із проханням вирішити проблеми фондосховища, але наразі справа так і не зрушила з місця.

Заступник голови Чернігівської ОДА запевнила, що влада не приховує наявні проблеми, а шукає шляхи їхнього розв’язання і націлена на вирішення питання збереження раритетів для майбутніх поколінь.