back

На Чернігівщині знають, як зекономити на опаленні

03-03-2021 | 15:51

Оптимізувати споживання енергоресурсів і зменшити витрати на оплату комунальних послуг можна завдяки комплексній термомодернізації будинку та використанню техніки з високим класом енергоефективності.

Обласна влада всіляко підтримує мешканців області у впровадженні енергоефективних заходів. Зокрема, з 26 січня 2021 року вступила в дію Програма підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Чернігівської області «ЕНЕРГОДІМ» на 2021-2023 роки.

Відповідно до Програми, ОСББ області зможуть отримати компенсацію з обласного бюджету в розмірі 10 пунктів процентної банківської ставки по кредитах, отриманих на впровадження енергоефективності, та за умови участі в програмі «ЕНЕРГОДІМ» ДУ Фонд енергоефективності.

На реалізацію цієї Програми в обласному бюджеті 2021 року передбачено 1,5 мільйона гривень.

У перевагах термомодернізації вже переконалися жителі 57-річної п'ятиповерхівки з ОСББ “Фаворит-Попудренка,12-Б” у Чернігові.

Так, родина, що мешкає у двокімнатній квартирі з опалювальною площею 42,1 м2 заощадила з жовтня 2020 року по лютий 2021 року 545,2 грн сплати за опалення у порівнянні з листопадом-2019 — лютим-2020, а сім'я у трикімнатній квартирі, площа якої 55,9 м2, — 723,91 грн.

— Цього опалювального сезону ми вже заплатили на 33,2 тисячі гривень менше, ніж минулоріч, — розповіла голова ОСББ “Фаворит-Попудренка,12-Б” Олена Потапенко.

Взимку жителі цього панельного будинку постійно потерпали від холоду у своїх квартирах, адже багато тепла втрачалося через вікна та стіни.

У квітні 2020 року вони подали заявку на участь у програмі “Енергодім”. Ремонтно-будівельні роботи розпочалися у вересні, а вже наприкінці листопада у будинку був впроваджений комплекс енергоощадних заходів за пакетом “Б”.

Зокрема, у п'ятиповерхівці встановили новий тепловий лічильник, індивідуальний тепловий пункт, утеплили зовнішні стіни і трубопроводи теплопостачання, замінили двері в підвальні приміщення, парапети над входом у під'їзди, а також встановили датчики руху у місцях загального користування.

За словами Олени Потапенко, залишилися не утепленими лише підвал та дах, тож мешканці мають намір незабаром вдруге подати заявку до Фонду, щоб усунути ці недоліки.

Загальна вартість проєкту — майже 4,4 мільйона гривень, з яких понад 3 мільйони (70%) компенсує Фонд енергоефективності. Загальний внесок співвласників — 980 тисяч гривень. Заявлене річне скорочення викидів СО2 — 41,8 тонни на рік.

В результаті мешканці будинку щороку заощаджуватимуть 53,6 тисячі кВт/год або майже 175 тисяч гривень. Споживання енергії скоротиться на 43%.

Клас енергоефективності будинку внаслідок проведення енергоощадних заходів з найнижчого G підвищився до F.

Детально про всі заходи, впроваджені в будинку, можна довідатись на карті проектів: https://bit.ly/2K4hvAb .

Довідково: заявки на участь у Програмі «Енергодім» від Чернігівської області вже подали 31 ОСББ, 21 з них отримали перші компенсаційні виплати з Фонду в розмірі майже 2,5 мільйона гривень (258 тисяч гривень відшкодовано на проведення енергоаудитів, 544 тисячі — на розробку проектно-кошторисної документації, 1,6 мільйона — відшкодування вартості здійснених заходів). Вже завершено чотири проєкти з термомодернізації ОСББ в містах Чернігові, Ніжині та Прилуках. Ще по двох ОСББ проводяться енергоаудити та готуються заявки на участь у Програмі.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю ОДА за повідомленням
ДУ «Фонд енергоефективності» та Департаменту
енергоефективності, транспорту, зв’язку та ЖКГ Чернігівської ОДА.