back

Фотодокументальна виставка «Корюківська трагедія» - на вебсайті Державного архіву області

02-03-2021 | 11:24

1 березня в Україні відзначається річниця Корюківської трагедії. На початку весни 1943 року нацистські війська повністю знищили це селище і вбили всіх його жителів, а це близько 7 тисяч осіб.

В ході каральної операції окупантами проводилися масові розстріли мешканців Корюківки 1 березня 1943 року в ресторані та театрі, 2 березня – на подвір’ї церкви, на колгоспному дворі, у свинарнику. За два дні від Корюківки лишилося лише згарище, вціліло всього кілька кам’яних будинків.

Довгі роки, після закінчення Другої світової війни, тема Корюківської трагедії замовчувалася. Але завдячуючи документам, які перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області сьогодні існує можливість відтворити подробиці страшної трагедії. Це: хронологічна довідка про тимчасову окупацію нацистськими загарбниками міста Корюківки у 1941–1943 роках, матеріали про злочини фашистських загарбників у місті Корюківка під час окупації 1941–1943 років, акт судово-медичної експертної комісії, складений по місту Корюківка, акт Корюківської районної комісії з розслідування злочинів фашистських загарбників  від  2  вересня  1944 року  про знищення мирних громадян містечка Корюківка, відомості про кількість населення міста Корюківка станом на 1 листопада 1943 року у порівнянні з відомостями перепису населення 1939 року, протоколи допитів свідків трагедії тощо.

З документами можна ознайомитися в режимі онлайн, скориставшись фотодокументальною виставкою «Корюківська трагедія», яку розміщено на вебсайті архіву в розділі  «Документальні виставки онлайн» за посиланням https://cn.archives.gov.ua/expos/temat/koryukovka.html.