back

У Чернігівській області пройшов регіональний форум "Органік Інвест"

26-02-2021 | 14:28

Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку екологічних, економічних та соціальних переваг. На цьому наголосив, вітаючи учасників заходу, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Савченко 25 лютого.

«По-перше, це значні переваги для здоров’я, адже до продукції не застосовуються хімічні добрива, пестициди, генетично-модифіковані організми або консерванти. А по-друге, органічні методи господарювання покращують стан ґрунту та його родючість без застосування хімічно синтезованих добрив», - зазначив заступник голови ОДА.

Проте низка факторів, а саме висока вартість продукції та низький рівень обізнаності про її переваги серед потенційних споживачів призводить до повільного розвитку даного виробництва.

Зважаючи на це, Олександр Савченко наголосив, що облдержадміністрація готова надавати організаційну та фінансову підтримку виробникам органічної продукції Чернігівщини.

Рушійним важелем в даному питанні є «Комплексна програма підтримки розвитку агропромислового комплексу Чернігівської області на 2021-2027 роки», якою передбачена компенсація затрат на сертифікацію органічного виробництва. Також необхідно забезпечити активну популяризацію продукції серед населення, особливо в шкільному харчуванні,  розповідати споживачам про переваги органічних товарів та роз'яснювати, чому ці продукти варті додаткової ціни.

У заході взяли участь виробники органічної продукції, які працюють в області, представники Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА, головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, Міністерства  розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, ГО «Органічна Україна» та «Органік Клуб», сертифікаційного органу «органік Стандарт».

Начальник відділу продовольчої безпеки, переробки та маркетингу сільськогосподарської продукції Департаменту Олена Ячна ознайомила учасників  форуму із станом розвитку місцевого органічного виробництва.

Про державні та обласні програми фінансової підтримки для  сільгосптоваровиробників, в тому числі для операторів органічного виробництва, поінформував присутніх заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олег Крапивний.

Під час зустрічі виробники органічної продукції поділились досвідом ведення бізнесу, обговорили проблемні питання та шляхи їх вирішення.

«Чернігівська ОДА і надалі буде підтримувати регіональних виробників органіки, поширювати досвід та успішні практики», - підсумував результати форуму Олександр Савченко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації