back

26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

26-02-2021 | 09:48

Сьогодні, 26 лютого, вже вдруге на державному рівні Україна відзначає День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, встановлений Указом Президента України 26 лютого 2020 року № 58.

Мета: вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

Саме цього дня сім років тому під стінами кримського парламенту в Сімферополі пройшли мітинги за і проти збереження територіальної цілісності України. Понад 10 тисяч українських громадян — кримських татар і кримчан інших національностей прийшли виступити проти можливих проросійських сепаратистських рішень Верховної Ради Автономної Республіки Криму. Їм протистояло до 5 тисяч активістів проросійських організацій, у тому числі з партії «Русское единство». Після тривалої штовханини і низки дрібних сутичок українські патріоти відігнали від будівлі кримського парламенту антиукраїнський елемент.

Пам’ятаємо! Боремося! Крим — це Україна!

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті