back

Створення умов для відновлення та розбудови інфраструктури в Україні – головна тема форуму «Україна 30. Інфраструктура»

25-02-2021 | 12:10

З 22 по 24 лютого у Києві проходив Всеукраїнський форум «Україна 30. Інфраструктура». У форумі взяли участь  Президент України Володимир Зеленський, представники влади, експерти, громадські діячі. Чернігівщину на форумі представляли голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко, керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, зокрема – начальник Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА Богдан Кривенко.

Учасники обговорювали теми, які стосуються кожного українця - відновлення та розбудови інфраструктури в Україні. Адже розвиток інфраструктури вигідний всім, як бізнесу, так і громадянам, і економіці в цілому. Бізнесу він може допомогти знизити постійні витрати на виробництві, людям — отримати покращенні інфраструктурні послуги, нові школи, лікарні, дитсадочки; економіці — виробити більше товарів та послуг при незмінному рівні витрат, і це сприяє економічному зростанню.

Зокрема, йшлося про продовження Національної програми «Велике будівництво», фінансування довгострокових проектів та роль міжнародних партнерів у цьому процесі. Обговорені перспективи річкових перевезень, оновлення місцевих аеропортів, модернізації «Укрзалізниці» та інфраструктури майбутнього.

«Реалізація Національної програми «Велике будівництво» допомогла зберегти в Україні близько 190 тисяч робочих місць під час обмежувальних заходів, пов’язаних з протидією пандемії COVID-19» -  заявив Президент Володимир Зеленський під час інтерв’ю українським телеканалам у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура.

Глава держави зазначив, що програма «Велике будівництво» стосується не лише спорудження об’єктів інфраструктури. Завдяки їй роботою було забезпечено велику кількість фахівців із суміжних галузей і професій, зокрема в період коронакризи, коли навіть у європейських країнах скорочувалися робочі місця та зростало безробіття.

«Довгострокові державні інвестиції в інфраструктуру – це один з основних інструментів об’єднання України у вирішенні її найбільш гострих проблем і спосіб в умовах кризи перейти до розвитку, -  зазначив у своєму виступі Міністр  розвитку громад та територій України  Олексій Чернишов. - Економічні дослідження та світовий досвід свідчать, що саме такі державні інвестиції, з часом дають той поштовх для економічного відродження країни, якого ми зараз так потребуємо. Вкладені кошти в еквіваленті 2% від ВВП в будівництво шкіл і медичних установ можуть підвищити загальний рівень зайнятості на 3-4%, що в свою чергу дасть істотний приріст економіки. Завершені об’єкти «Великого будівництва – 2020» - це реконструйовані, або капітально відремонтовані 114 шкіл, 100 дитячих садочків, 101 спортивний об’єкт та 2 280 кілометрів збудованих та відремонтованих доріг місцевого і комунального значення».

Зазначимо, що у Чернігівській області в рамках «Великого будівництва» реконструйовано, відремонтовано та побудовано 14 соціальних об’єктів – 5 дитячих садочків, 4 школи та 5 спортивних об’єктів, відремонтовано понад 121 кілометр доріг загального користування місцевого значення та комунальних вулиць і доріг у населених пунктах.

  • Завершені роботи у 5 запланованих садочках, де відтепер 435 дошкільнят навчаються в оновлених, сучасних та комфортних закладах.
  • В 4 новозбудованих та відремонтованих школах області здобувають освіту в комфортних умовах близько  2 105 учнів.
  • Завдяки реалізації 5 об’єктів спортивної інфраструктури понад 1 млн мешканців Чернігівської області отримали змогу займатись спортом у зручних умовах.
  • В рамках Програми відремонтовано 121 кілометрів доріг місцевого значення, що впливають на економічну активність громад, з’єднують центри новоутворених районів чи ОТГ, ведуть до соціально-важливих об’єктів — шкіл, садочків, медичних закладів.

Як зауважив начальник Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА Богдан Кривенко: «Завдяки масштабному відновленню доріг загального користування місцевого значення ми на локальному рівні зшиваємо регіон, створюємо умови для економічного зростання. А відбудовані об’єкти соціальної інфраструктури стають «точками зростання» в громадах».

Цьогорічна Програма «Великого будівництва» в Україні  складатиметься з 500 об’єктів соціальної інфраструктури та 40 проєктів, що сприятимуть економічному розвитку регіонів: туристична інфраструктура, інноваційно-технологічні парки, центри креативної економіки, індустріальні парки.

Масштаб і спектр цілей «Великого будівництва – 2021» вкотре доводить, що президентська програма розв'язує конкретні проблеми регіонів та громад та об’єднує зусилля влади на всіх рівнях, створює всі умови, аби гроші та робота залишалися в регіонах. А люди мали достатньо можливостей для професійного розвитку та самореалізації у себе вдома.