back

Стан Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» має викликати не сором, а гордість, - голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко

17-02-2021 | 18:12

Питання реставрації НІКЗ «Качанівка» розглянули на нараді з розвитку туристичної інфраструктури в Чернігівській області, що проходила за участю голови Чернігівської облдержадміністрації Анни Коваленко.

«Качанівка» – єдина садиба в Україні, яка зберегла цілісність планувального рішення ансамблю, свою стильову єдність. У головному палаці, побудованому у стилі неокласицизму, залишився автентичний інтер'єр. Подивитися на цю перлину архітектури  щороку приїжджає  понад 30 тисяч туристів як з різних регіонів України, так і з зарубіжжя. Це унікальний об'єкт із 17 пам'ятками національного значення, який визначений одним із туристичних магнітів нашої області.

На доручення Президента у 2020 році заповідник включено до переліку об'єктів, які будуть відреставровані в рамках Національної програми «Велике будівництво».

У ході наради Володимир Буренко, генеральний директор НІКЗ “Качанівка”, поінформував про аварійний стан палацу. Лише на розробку проєктно-кошторисної документації на його ремонт потрібно майже 5,6 млн грн. Потребує негайних протиаварійних робіт і альтанка Глінки.  Три роки тому розробили  кошторис  на їх проведення і тоді  вартість проєкту становила 4,5 млн. Але через інфляцію ця цифра зараз потребує коригування.

Очільниця області також  закцентувала увагу на  необхідності надання додаткових послуг:

- Треба, щоб у туристів була можливість випити десь кави, поїсти, купити сувеніри. До березня повинні бути встановлені платіжні термінали і надана можливість безкоштовного доступу до Wi-Fi покриття. Стан одного із найвидатніших об'єктів області має викликати не сором, а гордість.

Голова Чернігівської ОДА дала доручення відповідним структурним підрозділам опрацювати питання фінансування виготовлення необхідної документації на реставрацію об’єктів та благоустрою території. Найближчим часом буде розроблено графік проведення реставраційних робіт, включено до плану на 2021 рік  проведення ремонту дороги на під’їзді до Качанівки. До березня розроблять карти-схеми та макети дороговказів, що будуть встановлені на туристичному об'єкті.