back

Про вакцинацію – доступно

17-02-2021 | 11:16

«Вакцини проти COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech та Oxford-AstraZeneca» – така тема регіонального онлайн-семінару, що відбувся 16 лютого на платформі Zoom. Семінар ініціювало Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я за підтримки профільних міністерств кількох країн, зокрема, Міністерства охорони здоров’я України. Його мета – представлення та обговорення оновленої інформації проти коронавірусної інфекції, поширення досвіду інших країн по проведенню вакцинації проти COVID-19, а також ознайомлення з ресурсами ВООЗ щодо вдосконалення навичок  спілкування з пацієнтами під час кампанії зі щеплення.

Відтак у Чернігові участь в онлайн-семінарі взяли представники первинної ланки надання медичної допомоги, члени мобільних бригад з  вакцинації, учасники груп реагування на несприятливі наслідки імунізації, регіональні координатори проведення щеплення проти коронавірусної інфекції.

Зокрема учасники семінару дізналися про ступінь ефективності  вакцин, алгоритми проведення імунізації, правила зберігання препаратів, роль медичних працівників на місцях по охопленню жителів щепленням, методи утилізації використаних ін’єкційних матеріалів, рекомендації щодо консультування до і після проведення щеплення тощо. Ініціатори заходу докладно розповіли про досвід таких країн, як Ізраїль у плані використання вакцин для масового щеплення та наголосили – дані препарати мають високий ступінь ефективності, причому, вже перша їхня доза здатна майже наполовину зменшити ризик захворіти на COVID-19, а поява небажаних реакцій організму незмірно мала. Крім того, йшлося про біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини після проведення щеплення, шляхи потрапляння діючої речовини препарату на молекулярному рівні, механізм виробляння імунітету після вакцинації. Відтак зазначено: попри сталі хибні висновки, саме люди старшого віку найкраще реагують на введення вакцини та створюють в їхньому організмі хорошу базу для протидії збудникам коронавірусної інфекції.

Додамо: згідно з інформацією офіційного сайту Чернігівської ОДА, в області створено шість мобільних бригад, які на першому етапі будуть проводити щеплення. На другому етапі створюватимуться спеціальні пункти щеплення при поліклініках та лікарнях.

Нагадаємо: Нині Міністерством охорони здоров’я України розглядається можливість початку вакцинації проти COVID-19 із використанням двох вакцин – виробництва Pfizer/BioNTech (117 тис. доз від COVAX) та AstraZeneca (1 млн доз за прямими закупівлями за кошти державного бюджету).Завдяки COVAX протягом першого півріччя 2021 року Україна також може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford. Вакцина AstraZeneca – це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Вакцина Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Потребує температури зберігання щонайменше -70 C. Після розмороження може зберігатися 5 днів при температурі +2 до +8 С.

COVAX – це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин проти COVID-19 і забезпечити рівномірний та швидкий доступ до цих вакцин для всіх категорій населення, незалежно від соціального та економічного статусу. У межах цієї ініціативи Україна може безоплатно або за зниженою ціною отримати вакцини для 8 млн людей.

Пресслужба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації