back

На сьогодні механізм субсидій — один з найбільш ефективних електронних ресурсів в Україні

17-02-2021 | 10:30

Як поінформував на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Платіжка» заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко, уряд поставив собі за завдання захистити і ті домогосподарства, де економічно активні члени сім'ї втратили роботу і тепер перебувають на обліку в центрі зайнятості. Тому було змінено алгоритм призначення субсидій саме для цих домогосподарств.

Якщо в загальному випадку ми беремо для обрахунку і визначення субсидій дані за попередні два квартали, зрозуміло, що ми не можемо застосовувати для згаданих домогосподарств цей алгоритм, оскільки член домогосподарства вчора втратив роботу, і орієнтуватися на його доходи шестимісячної давності просто не можна. Ці громадяни просто не оплатять комунальні послуги, — розповів Віталій Музиченко.

За розрахунками фахівців, коштів, закладених на субсидії на 2021 рік, цілком вистачить усім субсидіантам.

За словами експерта Інституту місцевого розвитку Антона Левицького, статистика, опублікована на сайті Мінсоцполітики щодо надання субсидій минулого року, свідчить, що за минулий рік було нараховано 24 млрд грн субсидії і ще 1,7 млрд — на скраплене та тверде паливо.

Тобто із передбачених 37 млрд використали, скажімо, 25-27 млрд, не більше 30 млрд. Тепер можемо порахувати, чи вистачить грошей в бюджеті на цей рік. Врахуйте зміни прожиткового мінімуму, зміну доходів. Якщо все це порахувати, то коштів цілком вистачить, — стверджує Антон Левицький. — Ми намагалися надати субсидії тим, хто в результаті карантину втратив можливість оплачувати комунальні послуги. Це все достатньо ефективно працює.

За висновками експерта, зараз механізм субсидій — це чи не найбільш ефективний електронний ресурс в Україні. Коли людина подає заяву на отримання субсидій, то замість неї органи соціального захисту звертаються до державної фіскальної служби, до пенсійного фонду, до соціальних баз, до підприємств. Тобто окрім заяви більше від людини нічого не вимагається.

Довідково. Протягом січня 2021 року у Чернігівській області житлові субсидії у готівковій формі призначені понад 114 тисячам домогосподарств, а в безготівковій формі її отримали 5,3 тисячі домогосподарств. Загальна сума нарахованих пільг та житлових субсидій в області у січні 2021 року склала 363,8 млн гривень. Середній розмір субсидії — 2499 грн, пільги — 1231 грн.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.