back

Мобільні бригади з Чернігівщини вчаться проводити щеплення від коронавірусу

16-02-2021 | 16:40

Для організації постачання та розподілу вакцини від COVID-19 та для організації роботи з вакцинації потрібні кваліфіковані, добре підготовлені медичні працівники. Саме для них проводяться тренінги, на яких команди мобільних бригад вивчають питання розведення та введення препарату, умов її зберігання  та дотримання "холодового ланцюга".

Команди мобільних бригад на першому етапі пройшли онлайн-навчання. З 15 лютого розпочався другий етап навчання організованого Центром громадського здоров’я спільно з Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні.

Мобільна бригада складається з лікаря, двох медичних сестер, реєстратора та водія. Також навчання проходять медики, які увійшли до резервного складу мобільної бригади. Відповідно до "дорожньої карти" на всіх етапах вакцинальної кампанії проти COVID-19.

Наразі навчання проходять перша мобільна бригада мобільна бригада з Чернігова. Вивчає спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech. Вже у п’ятницю, 19 лютого, до навчання приступить друга бригада – медпрацівники ЦПМСД, вивчатимуть правила використання препарату AstraZeneca. Це дасть змогу оперативно запустити процес вакцинації проти COVID-19 по всій Україні, щойно доставлять вакцину, – розповів Володимир Тарасовський начальник Чернігівського обласного центру громадського здоров’я.

За його словами, під час навчання медичні працівники отримають всю актуальну інформацію, яка необхідна для проведення вакцинації. Вони отримають рекомендації як консультувати пацієнтів до і після вакцинації, відпрацюють правильну техніку та визначать місце уколів (для кожного виробника окремо). Також ознайомляться з розрахунками потреби у вакцині й ін’єкційних матеріалах, способами безпечно утилізувати використані матеріали та надання екстреної невідкладної допомоги у разі необхідності.

Опанувати знання з вакцинації можна і самостійно. На ePlatform Академії служби здоров’я опубліковано новий онлайн-курс “Внесення інформації в ЕСОЗ щодо вакцинації від COVID 19”. Розробники курсу зазначають, що навчання буде корисним як для медпрацівників, які будуть проводити вакцинацію на базі пунктів щеплень так і для спеціалістів мобільних бригад з вакцинації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації