back

ЗНО-2021: що необхідно знати учасникам?

16-02-2021 | 09:47

Реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, яка розпочалась 1 лютого на сайті testportal.gov.ua, триватиме до 5 березня.

За даними Центру громадського моніторингу та контролю, цього року понад 380 тисяч осіб братимуть участь у тестуванні.

Як зареєструватися?

Щоб зареєструватись, учасник ЗНО повинен обрати категорію особи, а потім створити і заповнити реєстраційну картку на сайті testportal.gov.ua. Потім підготувати комплект документів (оформлену реєстраційну картку з сайту і засвідчену копію паспорта громадянина України) подати до 1 березня включно відповідальній особі у закладі освіти. Випускники попередніх років повинні додати до вищезазначених документів копію документа про повну загальну середню освіту та надіслати їх до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Обов’язкові предмети

У 2021 році учасники ЗНО можуть скласти тести з 5 предметів. Основна сесія ЗНО буде безкоштовною і триватиме з 21 травня до 15 червня.

Для державної підсумкової атестації потрібно написати 4 тести.

Українська мова та математика – обов’язкові предмети.

Історія України («Період XX – початок XXI століття») або іноземна мова – на вибір.

Четвертим може бути один із таких навчальних предметів: історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Цьогорічні випускники також можуть обрати додатковий п’ятий предмет із запропонованих для ЗНО. Результати основної сесії учасники дізнаються до 30 червня.

Пробне тестування

Пробне ЗНО відбудеться 10 квітня. Наразі на тестування зареєструвалось понад 140 тисяч учасників. Пробне ЗНО платне і коштуватиме від 195 до 255 грн залежно від регіону. Як пояснили в профільному міністерстві, різниця у вартості пов’язана з вартістю друку, доставки, кількістю учасників тощо.

За словами Міністра освіти Сергія Шкарлета, кожен зареєстрований учасник зможе скласти тест з одного навчального предмета, а також додатково завантажити тестові зошити з будь-яких навчальних предметів із переліку та пройти тестування вдома. Необхідно  10–14 квітня внести свої відповіді до спеціального сервісу, щоб 16 квітня отримати результати пробного ЗНО.

Додаткова сесія

Для осіб, які з поважних причин не мають можливості взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання буде проведена додаткова сесія ЗНО. Це – учні, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей або на лінії зіткнення, учасники операції об’єднаних сил, а також ті, хто не зміг взяти участь в основній сесії з поважних причин. Причину пропуску основної сесії ЗНО необхідно підтвердити відповідним документом.

Реєстрація на додаткове ЗНО відбудеться 6-18 травня включно. Додаткову сесію буде проведено з 29 червня до 16 липня. Результати оприлюднять до 23 липня.

100 тисяч найрозумнішим

Постановою Верховної Ради запроваджено премії для найуспішніших учасників ЗНО. 30 випускників, які наберуть з чотирьох предметів 790 балів і більше (зокрема, 200 балів з одного предмета), отримають премію 100 тисяч гривень. Але є дві умови: перша – бути випускником закладу середньої освіти поточного року, друга – вони мають підписати договір з закладом вищої освіти України

Що стосується епідемічної ситуації в Україні, то Український центр оцінювання якості освіти має різні моделі проведення зовнішнього незалежного оцінювання залежно. Утім, за будь-яких умов випускники повинні готуватись до підсумкових іспитів.