back

На Чернігівщині діяльність закладів, які надають соціальні послуги людям похилого віку, знаходиться під постійним контролем керівництва ОДА

15-02-2021 | 20:38

Після пожежі у приватному геріатричному будинку на Харківщині, у якій загинули підопічні закладу, особлива увага влади всіх рівнів та профільних установ була приділена умовам утримання та діяльності подібних закладів.

Сьогодні, 15 лютого відбулося засідання Урядової комісії під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова.

Як повідомив Голова Національної поліції України Ігор Клименко, в результаті розслідування виявилось, що пансіонат "Золотий час" працював нелегально.

- Також не було укладено жодних договорів з медичними закладами. Наразі продовжується активна фаза розслідування: спеціалісти детально вивчають документи та проводять пожежно-, електротехнічну експертизу, - зазначив  він.

Аби не допустити повторення ситуації, Чернігівська ОДА спільно з працівниками поліції, ДСНС та інших профільних організацій провели перевірки щодо виявлення незареєстрованих закладів для літніх людей, осіб з інвалідністю, алко- та наркозалежних громадян. Під час аудиту також оцінювалася якість надання соціальних послуг, відповідність санітарним нормам та вимогам безпеки.

- Керівництво ОДА продовжує здійснювати заходи державного нагляду та контролю та невідкладно реагувати на виявлені порушення, - зазначила заступниця голови Чернігівської ОДА Олена Дума.

За інформацією ГУ Національної поліції в Чернігівській області, на території регіону нараховано 147 закладів із цілодобовим перебуванням людей, до якого входять: готелі, гуртожитки, хостели, пансіонати, будинки для осіб похилого віку, заклади для алко-наркозалежних осіб, школи-інтернат, дитячі садочки.
Поліцейськими територіальних підрозділів ГУНП в Чернігівській області було встановлено, що на території Чернігівської області функціонує 61 заклад з проживання та/або утримання людей похилого віку, алко-наркозалежних осіб, осіб з інвалідністю та інших громадян групи ризику, а саме:
-    28  –   будинки для осіб похилого віку (пансіонати), з яких 4 - приватні;
-    23 – реабілітаційні центри для алко-наркозалежних осіб, з яких 12 приватних;
-    10  – будинків-інтернатів.
За час проведення перевірок ГУНП в Чернігівській області закладів з проживання та/або утримання людей похилого віку, алко-наркозалежних осіб, осіб з інвалідністю та інших громадян групи ризику, спільними мобільними групами разом із залученням органів місцевого самоврядування, представників управління соціального захисту населення в Чернігівській області, держпродспоживслужби в Чернігівській області, управління ДСНС в Чернігівській області, управління Держпраці в Чернігівській області, управління охорони здоров’я та ГУНП в Чернігівській області, проте, закладів які б здійснювали надання послуг з проживання та/або утримання людей похилого віку, алко-наркозалежних осіб, осіб з інвалідністю та інших громадян групи ризику без відповідних документів на право здійснення даного виду діяльності, встановлено не було. В ході проведених перевірок були виявлені певні недоліки по кожній з зацікавлених служб, які викладені в окремих актах та направлені суб'єктам господарювання щодо їх усунення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації