back

Тему «Дебальцеве-2015: успіх чи трагедія?» обговорили у Чернігові

11-02-2021 | 12:07

10 лютого в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбувся дискурс на тему «Дебальцеве-2015: успіх чи трагедія?» за участі військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, науковців, учасників російсько-української війни.

Опитування, проведене модератором заходу, учасником бойових дій в російсько-українській війні, психологом Павлом Славинським, засвідчило, що у суспільстві побутують обидві точки зору.

Кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець виклав факти оборони Дебальцевського плацдарму у січні-лютому 2015 року, наголосивши на тому, що бої біля Дебальцева зірвали плани російського агресора щодо просування вглиб України, не дозволили досягти воєнно-політичних цілей росіян на міжнародній арені.

Провал кривавої спроби знищити українське військо на Дебальцевському плацдармі вимотав і знесилив ворожі війська, посіяв страх по відношенню до української армії; зірвав плани подальшого захоплення території нашої країни, змусив керівництво Російської Федерації відмовитися від масштабних наступальних операцій. Тоді й почалася позиційна війна, що триває досі. Політично російський агресор програв «Мінськ-2». Отже, 2015 року була здійснена успішна Дебальцевська оборонна операція, яку певною мірою можна порівняти з успішним боєм під Крутами у 1918 році, — підсумував співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Сам факт грамотного і вдалого виводу військ із Дебальцева з мінімальними втратами (вітчизняні та зарубіжні фахівці наголошують – «мізерними») наочно показує, що для нашої держави головною цінністю є життя людини, — наголосив Павло Славинський.

Представники Українського інституту національної пам’яті нагадали присутнім про ще одну славетну річницю — 10 лютого 2015 року почалася Павлопіль-Широкинська наступальна операція сил українських військ. Її результатом стало віддалення лінії фронту від Маріуполя на кілька кілометрів східніше та встановлення контролю за висотами на заході Широкина. Це зменшило небезпеку обстрілів Маріуполя та ускладнило для ворога бойові дії в районі Дебальцева.

Захід був організований співробітниками Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського обласного молодіжного центру за сприяння Чернігівської облдержадміністрації та ОК«Північ».

За повідомленням Чернігівського обласного молодіжного центру.