back

Анна Коваленко: Чернігівщина готова до вакцинації

03-02-2021 | 16:49

Чернігівська область готова розпочинати вакцинацію згідно з графіком Дорожньої карти Міністерства охорони здоров’я України. Для І етапу вакцинації створено 6 мобільних бригад. По одній у кожному новоствореному районі та у місті Чернігові.

Першочергово заплановано вакцинувати 5 190 осіб. З них понад 2,5 тисячі медиків, що надають допомогу хворим на коронавірус та лаборантів, решта – працівники спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для людей похилого віку, тощо) та їх підопічні. Це люди, які перебувають у групі ризику ускладнень від COVID-19, – зазначила голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко та додала, що наразі розроблено маршрут для кожної бригади, але за необхідності, можливе збільшення мобільних бригад на наступних етапах вакцинації.

Робота з організації кампанії щеплення від коронавірусної інфекції в області, як і в країні в цілому, розпочалася ще восени 2020 року. Зараз триває робота над створенням карти пунктів щеплення, перевіряються наявні умови для транспортування, збереження вакцини та проведення імунізації.

За словами Анни Коваленко, на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги вже визначено 32 тимчасові стаціонарні пункти щеплень для реалізації II етапу вакцинальної кампанії. Проведено збір та обробку інформації щодо наявності в пунктах холодового обладнання для зберігання вакцини відповідно до температурних норм.

Згідно з "дорожньою картою", в тимчасових пунктах щеплення повинно проводитись 30 вакцинацій в день (15 хвилин на 1 особу), 1 раунд (1 доза вакцини) тривалістю 25 днів, – повідомила голова облдержадміністрації та підкреслила: – Обов’язкова умова створення таких пунктів – дотримання всіх необхідних правил безпеки й тих, хто отримує вакцину і тих, хто проводить щеплення.

Другим етапом вакцинації планують охопити 64 600 осіб. Отже, у стаціонарних пунктах щеплення отримуватимуть працівники первинної медичної допомоги та люди віком від 80 років. 

Вакцинація буде проходити в п’ять етапів з гарантією забезпечення кожному громадянину добровільного та безкоштовного доступу до вакцини. Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський раніше повідомляв, що вакцини, які надійдуть в Україну пройшли всі стадії клінічних випробувань і вже зареєстровані в багатьох країнах світу.

Масова кампанія з вакцинації допоможе значно знизити смертність від COVID-19 та зможе запобігти розвитку серйозних ускладнень для здоров’я, спричинених коронавірусною хворобою.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації