back

В Україні готуються вшанувати героїв та жертв Чорнобильської трагедії

02-02-2021 | 15:22

Заступники голови облдержадміністрації Олена Дума та Олександр Савченко взяли участь у засіданні Оргкомітету з підготовки та проведення заходів з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи. Вів засідання в режимі онлайн Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, цими заходами варто не лише відзначити та вшанувати героїв-ліквідаторів та постраждалих, а й нагадати молоді про цей страшний урок історії.

У ході засідання було затверджено персональний склад організаційного комітету та обговорено проєкт плану заходів, пов’язаних з роковинами.

Планом, зокрема, передбачено заходи соціального захисту ліквідаторів та постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, благоустрій пам’ятних місць, заходи пам’яті та вшанування, культурно-мистецькі, освітні, наукові заходи, у тому числі міжнародні та онлайн. У деяких з них візьме участь керівництво держави.

За інформацією заступника Міністра соціальної політики Бориса Лебедцова, в Україні зареєстровано 1 мільйон 769 тисяч постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб; 188 тисяч із них — ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, 2,5 тисячі брали участь в усуненні наслідків інших ядерних аварій.

На Чернігівщині сьогодні проживає 64,8 тисячі осіб, які мають пільги, пов’язані з наслідками Чорнобильської трагедії. Вісім тисяч із них — ліквідатори.

Представники громадських об’єднань «чорнобильців», які також брали участь в роботі оргкомітету, вважають свою соціальну захищеність недостатньою та такою, що потребує актуалізації та поліпшення. Прем’єр-міністр України запевнив, що їх зауваження взято до уваги.

Мінсоцполітики працює над питаннями підвищення пенсій ліквідаторам та поліпшення санаторно-курортного лікування та оздоровлення постраждалих. Крім того, бюджетом поточного року передбачено збільшення видатків на ці цілі порівняно з минулорічними: у бюджеті 2020 року на це було виділено 2 мільярди 166 мільйонів гривень, у 2021 — 2 мільярди 570 мільйонів гривень.

Після відповідного доопрацювання з урахуванням висловлених пропозицій Уряд прийме відповідне рішення.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.