back

Відбулася презентація дорожньої карти земельної реформи в Україні

01-02-2021 | 10:48

Дерегуляція, Децентралізація, Діджиталізація – ключові умови успішної реалізації земельної реформи в Україні. Це філософії мінімізації впливу чиновників, мінімізація через тендер владних повноважень і безумовно, оцифрування всіх процесів. Про це під час прес-конференції «Дорожня карта земельної реформи в України» заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

 Серед інших умов реалізації земельної реформи, Міністр назвав також впровадження переважного права на викуп орендованої земельної ділянки, просторове планування і електронні земельні торги.

 «Ринок землі та продовження земельної реформи – ключове завдання для наведення ладу у сфері земельних відносин в поточному році. І це одне з ключових завдань для мене як менеджера земельної реформи і профільного Міністра аграрної політики», - підкреслив Роман Лещенко.

Роман Лещенко заявив, що в системі децентралізації визначальним є законопроєкт №2194: «Хоча він ще не прийнятий Парламентом, але наявна політична воля керівництва України і на виконання Указу Президента від 15 жовтня, ми прискорили процес передачі земель в територіальні громади. Після 25 жовтня понад 2 млн га земель було передано в управління громадам».

Для своєчасного запуску реформи також напрацьований і пакет «земельних законів» - це  близько 10 вже прийнятих законів та законопроєктів, які потребують прийняття та майже 40 підзаконних нормативно-правових актів. Серед ключових законопроєктів: № 2195 (прозорий продаж землі та прав на неї на електронних аукціонах); законопроєкт № 2194 (децентралізація та дерегуляція в сфері земельних відносин); про Фонд часткового гарантування кредитів для збільшення доступу малих фермерських господарств до гнучкого фінансування (№ 3205-2) та щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств на земельну частку (№ 3012-2). Законопроєкт, які на сьогодні в розробці: щодо консолідації земель; щодо об’єднання водокористувачів (для розвитку систем меліорації); щодо трансформації інституту постійного користування.

«Завдання амбітні, але цілком реальні. Успішність їх виконання залежить від консолідації зусиль всіх учасників процесу – народних депутатів, бізнесу, громадського сектору, профільних асоціацій та багатьох державних відомств, міжнародних партнерів. В нас не має іншого виходу – як впровадити цивілізований ринок землі. Лише тоді Україна стане успішною країною, зможе розкрити на повну свій аграрний потенціал», - наголосив Роман Лещенко.

Міністерство аграрної політики та продовольства України