back

Екологічне благополуччя територій – сфера відповідальності громад

29-01-2021 | 16:18

Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) документів державного планування, таких як стратегії, плани, схеми, містобудівна документація, програми та зміни до них відповідно до вимог українського законодавства на сьогодні є обов’язковою процедурою.

Крім того, її проведення робить такі документи більш «зеленими». Оскільки застосування процедури СЕО дозволяє пом’якшити їх негативний вплив на довкілля, здоров’я і безпеку життєдіяльності населення. Адже краще запобігти небажаним наслідкам діяльності на стадії її планування, ніж виявляти та виправляти недоліки у процесі впровадження.

Суттєва перевага проведення стратегічної екологічної оцінки – це можливість сформувати коло екологічних проблем для громади та визначити шляхи і механізми їх вирішення, в тому числі із залученням досвідчених фахівців.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації наголошує на необхідності виконання вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» при підготовці документів державного планування. Зокрема, з урахуванням нових нормативно-правових документів, а саме: постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1272 «Про затвердження Порядку здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення»; наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 28.10.2020 № 213 «Про затвердження Критеріїв визначення наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення».

Наразі в області процедуру стратегічної екологічної оцінки пройшли стратегія розвитку об’єднаної територіальної громади, 3 програми економічного і соціального розвитку на 2021 рік, а також 49 проєктів містобудівної документації. Крім того, розпочато проведення СЕО 17 проєктів документів державного планування громад області.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» за порушення вимог українського законодавства при здійсненні стратегічної екологічної оцінки винні особи несуть відповідальність.

Детальніше з вимогами та матеріалами проведення процедури стратегічної екологічної оцінки можна ознайомитися на сайті Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації у рубриці «Стратегічна екологічна оцінка».

За консультаціями із зазначених питань можна звертатися до фахівців Департаменту за телефоном (0462) 67-79-14, або на адресу електронної пошти: [email protected].

 

Департамент екології та природних ресурсів 
Чернігівської облдержадміністрації