back

Анна Коваленко: задля підтримки громадян Уряд ініціював вісім кроків для зниження тарифів

27-01-2021 | 17:50

Усі роки незалежності Україна прагнула створити повноцінний ринок газу. Важливий процес реформування у результаті мав припинити монополізацію ринку, отримання надприбутків олігархами і надати можливість отримати справедливі тарифи.

– Саме створення чесної конкуренції є дієвим важелем, який забезпечить якісні послуги у сфері газопостачання та сформує справедливу та адекватну ціну на газ. У період боротьби з ковідом, держава мусить підтримати громадян, для цього Уряд підготував та впроваджує вісім кроків, що сприятимуть зменшенню тарифів для населення, – сказала голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко.

Вона розповіла, що відповідно до рішення Кабінету Міністрів, встановлена гранична ціна на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр. Така вартість буде діяти до завершення опалювального сезону.

Після консультацій з Урядом та народними депутатами, НКРЕКП зменшило тарифи на розподіл газу для 14 облгазів до 30%.

Наступним кроком стало спільне рішення Кабміну, Асоціації міст України, «Нафтогазу» та місцевих керівників, не збільшувати тарифи на опалення та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

Вже навесні постачальники газу запропонують річні продукти на ринку газу. Суть їх полягатиме у можливості закупівлі продуктів від газопостачальних компаній за фіксованою вартістю цілий рік. (Наприклад, у вересні 2020-го «Нафтогаз» пропонував ціну 4,70 грн за кубометр із ПДВ на цілий рік).

Проти газопостачальних компаній-монополістів, які несправедливо підвищили ціни для людей антимонопольний комітет відкрив шість справ. Контроль за ціноутворенням має на меті не лише накладання штрафів, а й встановлення чесних та прозорих правил на ринку газу.

Наступні два кроки спрямовані на забезпечення субсидіями населення, для якого витрати на комуналку суттєво спустошують родинний бюджет. В першу чергу Уряд значно спростив доступ до субсидій, і відтепер більшість громадян отримують їх відразу після подання заяви. Також, вже напрацьоване рішення щодо компенсацій для тих громадян, які використовують електроопалення.

Завершальним восьмим кроком стала розробка Урядом законопроєкту про укрупнення облгазів. Це дасть змогу зняти питання про завищені платежі за розподіл газу (так звану абонплату). Вже найближчим часом Кабінет Міністрів планує його схвалити та подати до Верховної Ради.

– Влада продовжує підтримувати українців у питанні тарифів на комунальні послуги. Наразі Уряд готує низку інших важливих ініціатив. Наприклад, впровадження мораторію на нарахування пені й штрафів на газ за січень, а також створення справедливого механізму формування ціни на блакитне паливо для ОСББ, – підкреслила Анна Коваленко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації