back

Анна Коваленко про «Велике будівництво-2021», інвестиційні проєкти та дороги

27-01-2021 | 14:48

Серед пріоритетів голови Чернігівської облдержадміністрації Анни Коваленко на 2021 рік – залучення інвестицій, продовження реалізації програми «Велике будівництво», а також відновлення дорожньої інфраструктури.

Щодо залучення інвестицій, то розглядаються всі можливі джерела фінансування: державний фонд регіонального розвитку, грантові програми, приватні фонди та бізнес.

-  Всі наші проєкти розвитку інфраструктури, культури, всі проєкти, які ми робимо, направлені на ефективне використання потенціалу регіону, що сприяє залученню інвестицій. Маємо інтерактивну мапу інвестицій, зробили інвестиційний паспорт, допомагаємо територіальним громадам формувати їх паспорти. За результатами власного аудиту можу сказати, що потенціал великий і дивно, що ми його не використовуємо, - зазначила Анна Коваленко. 

У 2021 році в області буде продовжуватися програма з відновлення та ремонту доріг. 

- Коли ми вкладаємо в дороги, це означає що до якогось конкретного клаптика землі, де можна побудувати завод, можна буде доїхати. Це означає, що туди доїде технік і інвестор, - підкреслила голова Чернігівської ОДА. І додала, - ми розвиваємо інфраструктуру і ведемо переговори, але гроші люблять тишу. Тому говорити перед тим, як відбулися якісь інвестиційні проєкти про конкретний діалог неможливо.

За результатами конкурсу проєктів секторальної підтримки ЄС Чернігівська область посіла перше місце за кількістю проєктів-переможців. З 30 поданих проєктів 6 схвалені конкурсною комісією. На реалізацію цих шести проєктів-переможців область отримає понад 10% (близько 56,5 млн грн) від всього передбаченого обсягу фінансування в рамках зазначеного конкурсу. Проєкти, які будуть реалізовуватися спрямовані на розвиток економіки, малого підприємництва, аграрної сфери та туристичного потенціалу області. А це і економічний розвиток, і промоція регіону, і додаткові робочі місця і розвиток людського потенціалу. 

- До проєктів програми «Велике будівництво» попередньо включені вісім проєктів на загальну суму 97,0 млн грн, з яких 84,7 млн грн будуть надані, 12,3 млн грн – кошти місцевих бюджетів. Серед них два проєкти економічного розвитку: реставрація будівель обласного філармонійного центру та пам’ятки архітектури за адресою Магістратська, 3 під Хаб соціального партнерства та інституційного розвитку, - розповіла Анна Коваленко.

Ще шість проєктів стосуються публічних послуг. Планується провести реконструкцію будівлі хірургічного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» (відділення отоларингологічне). Також буде завершено будівництво школи у селі Григорівка та проведений капітальний ремонт будівлі гімназії ім. Васильченка в Ічні. У Кіптівській громаді буде реконструйовано колишню школу в садочок. Не залишиться без уваги спортивна інфраструктура: буде проведений капітальний ремонт 400-метрового легкоатлетичного стадіону КПНЗ «ДЮСШ» у Носівці та стадіону «Колос» у Борзні.

Голова Чернігівської ОДА зазначила, що питання розподілу коштів ДФРР для областей об’єднало народних депутатів від Чернігівщини. І область могла отримати більше грошей на розвиток, але фінансування на загальноукраїнському рівні було зменшено.

- Не скажу, що в цьому році ми розгуляємося, але свої заплановані проєкти завершимо, - сказала Анна Коваленко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації