back

Керівництво Чернігівської ОДА провело перемовини з мітингувальниками

12-01-2021 | 15:49

Проблема врегулювання тарифів - на сьогодні одна з найважливіших для жителів області. Офіційно звернутися до Президента та Кабінету Міністрів стосовно недопущення підняття тарифів на комунальні послуги - таких домовленостей було досягнуто між керівництвом Чернігівської облдержадміністрації та громадськістю, яка 12 січня зібралася на мітинг проти підвищення тарифів на комунальні послуги.

Спочатку посадовці зустрілися з ініціативною групою у стінах облдержадміністрації. Після – озвучили позицію обласної виконавчої гілки влади перед мітингувальниками у сквері ім. Попудренка. Підвищення тарифів на окремі комунальні послуги викликало неабияке занепокоєння жителів області. На думку громадян, встановлені з нового року тарифи є необґрунтованим і такими, що призведуть до нарощування заборгованостей за комуналку.

- Ми налаштовані на конструктивний діалог з громадою і зацікавлені у врегулюванні проблемної ситуації. Як відомо, Президент та Уряд тримають питання тарифів на контролі і ми сподіваємось, що найближчими днями будуть прийняті рішення стосовно їх зменшення. Уряд запропонував два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення та сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. Крім того, НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу, -  повідомив  в.о. голови ОДА Олександр Савченко. – Облдержадміністрація зі свого боку підготує відповідне звернення до Кабінету Міністрів і Офісу Президента. Кожен бажаючий зможе ознайомитись з ним на сайті ОДА.

За словами першого заступника голови ОДА Віталія Загайного, енергетичні компанії пояснюють підвищення тарифів збільшенням експлуатаційних витрат.

- Закладена в тариф інвестиційна складова є дуже важливою для усіх споживачів. Це доводять нещодавні аварійні ситуації, коли внаслідок негоди чимало сіл залишились без електрики. Саме за кошти інвестпрограм здійснюється ремонт, заміна та обслуговування мереж, щоб люди мали змогу безперебійно та безпечно отримувати послуги. Також слід враховувати, що Чернігівська область має велику територію і малу щільність населення, і це є додатковим фінансовим навантаженням, - зауважив Загайний.

Нагадаємо, що в Україні з серпня 2020 року запрацював ринок газу, на якому активні близько 50 компаній-постачальників для побутових споживачів. У листопаді задля захисту інтересів мешканців Чернігівської області та створення конкурентного середовища голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко першою серед голів облдержадміністрацій ініціювала підписання меморандуму про співробітництво з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Документ передбачає співпрацю між сторонами, яка дозволить підвищити ефективність взаємодії для задоволення потреб у забезпеченні природним газом населення Чернігівської області.

Встановлення тарифів на послуги з розподілу електроенергії, природного газу належить до повноважень державного регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Так, згідно з рішенням НКРЕКП, у І кварталі 2021 року для всіх побутових споживачів діятиме єдиний тариф на електроенергію – 1,68 грн/кВт. Також підвищилась плата за розподіл природного газу. Зараз вона становить 1,94 грн. за кубометр газу (24 позиція серед 42 Операторів ГРМ). У свою чергу ціна кубометра газу коливається в межах 6,99 до 9,90 гривень. Кожен споживач має право вибрати постачальника газу.

Додамо, що держава продовжує підтримувати представників найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. У Чернігівській області субсидії отримують власники близько 147 тисяч домогосподарств. Середній розмір нарахувань, наприклад за листопад 2020 року, становив 1,6 тисячі гривень. Це майже на 250 грн більше, ніж у 2019 році. В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації