back

Нагороджено переможців обласного конкурсу «Краща інноваційна розробка»

24-12-2020 | 15:13

Сьогодні у Чернігові відзначили переможців та учасників конкурсу «Краща інноваційна розробка». Організовують конкурс вже другий рік поспіль Департамент економічного розвитку ОДА та Агенція регіонального розвитку Чернігівської області в рамках виконання обласної Програми «Чернігівщина — конкурентоспроможний регіон».

Інноваційність є визначальною характеристикою сучасних суспільних процесів. Від опанування інноваційними механізмами залежить розвиток України, ведення бізнесу, формування сприятливого інвестиційного клімату. Тож я рада, що багато науковців, студентських колективів та безпосередньо учасників виробництв відгукнулися і презентували свої винаходи, — звернулася директор Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олександра Хомик до учасників заходу.

Олександра Хомик зазначила, що в поточному році на конкурс подано 12 робіт у чотирьох номінаціях. Після розгляду поданих інноваційних розробок члени конкурсної комісії вирішили:

у номінації «Технічні та технологічні новації»:

— переможець: «Виробництво безкорпусного електротранспорту модульного типу» (Національний університет «Чернігівська політехніка»);

— 2-е місце: «Універсальний двоканальний прилад РП2-М» (ПП НВФ «Регмік»);

— 3-є місце «Енергозберігаючий похилий конвеєр для прибирання гною» (ВП «Національного університету біоресурсів і природокористування України» «Ніжинський агротехнічний інститут»).

У номінації «Агроінновації»:

— переможець:«Біологічний консервант Субтікон – ефективний засіб для підвищення якості та терміну зберігання плющеного вологого зернофуражу» (Інститут мікробіології та агропромислового виробництва НААН);

— 2-е місце: «Новий штам Trichoderma viride - ефективний засіб захисту сільськогосподарських рослин від збудників хвороб та підвищення їх продуктивності» (Інститут мікробіології та агропромислового виробництва НААН);

— 3-є місце: «Електромагнітний стимулятор посадкової картоплі» (ВП «Національного університету біоресурсів і природокористування України» «Ніжинський агротехнічний інститут»).

У номінації «Електронні та інформаційно-цифрові технології:

— переможець: «Програмно-апаратний комплекс психофізіологічної діагностики «Психолот-1» (ТОВ «НВП «Метекол»);

— 2-е місце: «Геоінформаційна система мережі зовнішнього освітлення міста Чернігова - GIS_LNChe» (Національний університет «Чернігівська політехніка»).

У номінації «Соціально-економічні технології:

— переможець: «Екоосвітній онлайн – простір «Ceres Hub» (Національний університет «Чернігівська політехніка»).

Учасники заходу відзначили велику суспільну значущість конкурсу та висловили подяку облдержадміністрації за увагу до розробників інноваційних технологій.

Заохочення інноваційної діяльності, популяризація та просування на ринок інноваційних розробок — це велика справа, яку потрібно робити об’єднавши сили державних органів, громадськості та науковців. Вважаю, що такі конкурси є ефективними для розкриття наукового потенціалу як молоді, так і досвідчених науковців, — зазначив учасник конкурсу, доктор технічних наук, заступник директора з науки ТОВ «НВП «Метекол» міста Ніжина Микола Миколайович Будник.

Підбиваючи підсумки зустрічі, очільниця Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА подякувала всім учасникам та повідомила, що в наступному році планується проведення конкурсу «Chernihiv Innovation Challenge» (Чернігів іновейшн челендж). Тож вона запрошує всіх і надалі розробляти та презентувати свої нові розробки та ідеї.

Також цього дня учасників конкурсу привітали артисти Чернігівського обласного філармонійного центру.

Довідково. Учасниками конкурсу «Краща інноваційна розробка» можуть бути: науковці, інженерно-технічні працівники та винахідники. До участі приймаються інноваційні розробки (винаходи), розроблені за останні 5 років, що впроваджені у виробництво або знаходяться на стадії розробки. Участь у конкурсі безкоштовна.

Склад конкурсної комісії формується із представників органів влади, громадських та наукових організацій, вищих навчальних закладів, підприємств.

Конкурсні роботи приймаються за такими номінаціями: технічні та технологічні новації, агроінновації, електронні та інформаційно-цифрові технології, соціально-економічні технології, молодіжні новації.

З метою популяризації інноваційних розробок серед підприємців області формується каталог з конкурсних робіт. У ньому розміщено короткий опис конкурсних робіт, інформацію про розробників та контакти.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації