back

У Чернігівській ОДА провели консультації щодо укладання договорів на послуги електропостачання та розподілу газу на 2021 рік

21-12-2020 | 18:27

Готовність бюджетних установ Чернігівської області до переходу на нові правила надання послуг з електропостачання та розподілу газу з 2021 року, нюанси переукладання договорів з надавачами послуг в умовах нового адміністративно-територіального устрою та основні проблеми з якими стикаються територіальні громади. Ці та ряд інших питань розглянули учасники селекторної наради, яку сьогодні провів перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний.

У нараді взяли участь начальник ГУ Державної казначейської служби України у Чернігівській області Анатолій Літош, представники  профільних департаментів та управлінь Чернігівської ОДА, енергетичних компаній. В онлайн-режимі приєдналися голови райдержадміністрацій, сільських, селищних та міських рад Чернігівської області.

З 1 січня 2021 року набуває чинності ряд прикінцевих положень Закону України «Про ринок електричної енергії». Документом передбачено, що бюджетним установам, незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, чиї електроустановки приєднані до електромереж з договірною потужністю до 150 кВт, універсальні послуги надаються тимчасово, лише на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року.

Тобто з початку року споживачами універсальних послуг зможуть бути лише побутові споживачі та малі непобутові споживачі, чия договірна потужність не перевищує 50 кВт. Решта споживачів матиме право користуватися електрикою лише на підставі договорів про постачання енергоносія за вільними цінами.

Слід зазначити, що у разі неукладання нових договорів на приєднання контрагент буде змушений звернутися до постачальника «останньої надії» - ДП «Укрінтеренерго». При цьому ціна за кіловат енергії обійдеться значно дорожче, а послуга надаватиметься замовнику не більше трьох місяців.

Віталій Загайний зауважив, що Чернігівська ОДА та НКРЕКП упродовж останніх місяців проводили активну роз’яснювальну роботу щодо законодавчих нововведень, зокрема, акцентуючи увагу на необхідності термінового проведення бюджетними організаціями тендерних процедур закупівлі електричної енергії. Однак юридичні особи й досі демонструють низьку активність у даному питанні. Проблемними залишаються новостворені ОТГ, в яких остаточно не сформовано мережу відокремлених структурних підрозділів.

На основі пропозицій та зауважень, зібраних під час консультацій структурних підрозділів ОДА з органами місцевої влади та постачальниками послуг, облдержадміністрацією було розроблено детальну інструкцію як діяти при здійсненні закупівель обсягів електроенергії на 2021 рік. Відповідний лист надіслано на РДА та територіальні громади.

- Нові правила вимагають від нас, як органу виконавчої влади, ретельно відстежувати процеси та допомогти громадам плавно пройти цей етап. Спільними зусиллями маємо зробити так, щоб бюджетні організації Чернігівщини безперебійно отримували життєво необхідні послуги, - наголосив Віталій Загайний.
 
Він додав, що під час попередніх нарад з представниками енергетичних компаній було досягнуто домовленостей, що фахівці центрів обслуговування клієнтів цих підприємств надаватимуть всебічну допомогу замовникам. Щоб процедура пройшла з дотриманням правил і строків, визначених у законодавстві.

Важливим критерієм при визначенні механізму закупівлі послуги є очікувана вартість. Так, при річній вартості закупівлі до 50 тис. грн замовнику достатньо укласти прямий договір без проведення процедури закупівлі. Якщо річна вартість складає від 50 тис. грн до 200 тис. грн застосовується спрощена закупівля. І тільки у разі перевищення суми договору понад 200,0 тис. грн необхідно проводити відкриті торги.

 

Подібна ситуація склалася і на ринку природного газу. Так, за словами комерційного директора АТ «Чернігівгаз» Сергія Савченка, послуга розподілу природного газу законодавчо не передбачає наявності постачальника «останньої надії». З 1 січня 2021 року попередні договори стають не дійсними. Є проблемні громади, які досі не звернулися до газорозподільної компанії для переукладання договорів. У них досі не сформовані відділи освіти, як окремі юридичні особи і, відповідно, не визначені розпорядники коштів. У разі не розв'язання питання до 1 січня, доставка газу таким установам заборонена законодавством.


 

Під час наради заслухали інформацію від представників різних департаментів ОДА, які контролюють функціонування закладів сфери освіти, медицини, культури, спорту та інших бюджетних установ. У переважній більшості в ході переукладання договорів труднощів не виникає. Учасники наради спільно напрацювали алгоритм дій, як забезпечити заклади соціальної сфери безперервною подачею енергоносіїв.

- Ми запропонували громадам декілька шляхів розв’язання цієї ситуації. Вони мають можливість вибирати, який є для них більш зручний та прийнятний, спираючись на свої внутрішні ресурси. Зі свого боку ми відкриті до спілкування з кожним учасником і готові надати фахову допомогу, - підсумував нараду Віталій Загайний.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації