back

Керівництво ОДА провело брифінг щодо ситуації із COVID-19 у Чернігівській області

14-12-2020 | 19:06

Якою є ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Чернігівській області, яких заходів вжито для протидії хворобі, рівень забезпеченості медзакладів ліжко-місцями та киснем, про це сьогодні йшлося на брифінгу керівництва Чернігівської облдержадміністрації.

З журналістами спілкувалися перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний, начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш та директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Сергій Болдирев.

На початку Віталій Загайний озвучив загальну статистику поширення коронавірусної хвороби в області. Так, за минулу добу підтверджено 99 випадків COVID-19, з них майже третина – 31 випадок – у Чернігові.

- Загалом від початку пандемії в області було виявлено 24 410 підтверджених діагнозів COVID-19. З них більш ніж половина - 12 768 пацієнтів одужали, що є позитивним моментом. На амбулаторному лікуванні знаходяться 10 644 особи, 621 пацієнт перебуває на госпіталізації. На жаль, 346 є летальними й 31 особа померла із супутнім діагнозом COVID-19, -  поінформував Віталій Загайний.

Спікер додав, що порівняння статистики поширення коронавірусної хвороби в динаміці за останній місяць свідчить про певні позитивні тенденції.

- Наприклад, за період з 15 по 30 листопада кількість нових випадків складала 6 956, а з 1 по 14 грудня – 5 697. Бачимо певне зниження, - зауважив перший заступник голови ОДА. - Досягти такого ефекту допомогло запровадження карантину вихідного дня, також, на нашу думку, громадяни стали більш дисциплінованими, у питанні використання засобів індивідуального захисту. Також за останні тижні фіксується постійне збільшення кількості одужавших.
 
Водночас кількість летальних випадків має тенденцію до збільшення. За перші два тижні листопада померло 58 жителів області, з 15 по 30 листопада – 65, а з початку грудня по сьогоднішній день – 74.

Віталій Загайний також повідомив, що в області суттєво збільшилась кількість ліжок для лікування «ковідних» хворих і забезпеченість медзакладів киснем. Це завдання, яке чітко ставить перед місцевою владою Офіс Президента і Уряд, і над чим увесь час активно працює Управління охорони здоров’я ОДА.

Так, станом на початок листопада було підготовлено 977 ліжко-місць, з них були зайняті 476. На сьогодні в області розгорнуто 1 416 ліжок, при цьому зайняті 621. Подачею кисню забезпечено 783 ліжко-місця, а на початку листопада було лише 422. Наразі 16 хворих знаходяться на апаратах ШВЛ та 397 - перебувають на періодичній кисневій підтримці.

- Лише за останній тиждень додалося 96 точок кисневої підтримки. Ми постійно працюємо не лише над збільшенням кількості ліжок для хворих на COVID-19, а й забезпеченням їх киснем, необхідними медикаментами та медперсоналом, - наголосив начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш.

На сьогодні медичну допомогу хворим на COVID-19 надають у 18 лікарнях області. КНП Прилуцька центральна районна лікарня очікує підписання договору з Національною службою здоров'я України.

На оснащення лікарень киснем область отримала майже 67 мільйонів гривень.

- Слід розуміти, що ці кошти, в основному спрямовуються на відновлення та створення нових кисневих мереж. Це той формат, який дає можливість підтримувати на кисні достатньо велику кількість пацієнтів. Звичайно, зовсім відмовитись від закупівлі концентраторів, які є більш мобільними пристроями, ми не можемо. Втім, головною технологією залишається побудова якісних кисневих мереж у наших лікарнях, - зауважив Віталій Загайний.

Ще 19 мільйонів гривень субвенції, виділеної області, буде скеровано на облаштування ПЛР-лабораторій на базі п’яти медзакладів. Це Чернігівська обласна та Чернігівська міська лікарня №3, Корюківська районна лікарня, Ніжинська міська лікарня ім. М. Галицького та Прилуцька міська лікарня. Частина коштів буде спрямована на забезпечення Чернігівського обласного центру крові на заготівлю, переробку, зберігання донорської крові та її компонентів, розхідні матеріали для тестування тощо.

Під час брифінгу було озвучено ще одне важливе питання – прийняття нової Постанови КМУ №1236. За словами директора Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Сергія Болдирева, цим документом встановлено новий порядок карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів.

- Перша частина Постанови набирає чинності з 19 грудня, а друга, що стосується встановлення обмежень під час локдауну, -  з 8 січня. В документі чітко прописані всі умови, що не були враховані раніше. Стосується роботи закладів освіти, культури, спорту і багато іншого, -  поінформував Сергій Болдирев.

Органи місцевого самоврядування мають тиждень часу, щоб опрацювати нововведення і підготуватись до їх реалізації. На засіданні обласної комісії ТЕБ та НС було визначено перелік завдань для забезпечення та неухильного виконання вимог Постанови і здійснення належного контролю з боку правоохоронних органів, Держпродспоживслужби.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації