back

Керівництво ОДА перевірило стан електромереж та справність генераторів у «ковідних» лікарнях області

04-12-2020 | 17:09

Справність роботи мереж електропостачання лікарень та готовність резервних джерел забезпечити живлення медичного обладнання - одна з головних передумов надання належної та якісної медичної допомоги хворим. Питання набуло ще більшої актуальності з огляду на поширення коронавірусної інфекції та збільшення потреби у використанні ШВЛ-апаратів та кисневих концентраторів для хворих на COVID-19.

Якою є ситуація в закладах охорони здоров’я Чернігівської області, до яких госпіталізують таких пацієнтів, упродовж останніх днів перевіряли перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний та заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко спільно з директорами профільних департаментів та структурних підрозділів облдержадміністрації.

У рамках робочих поїздок посадовці проінспектували всі 18 лікарень, що мають укладені договори з НСЗУ за пакетом “Стаціонарна допомога пацієнтам з коронавірусною хворобою COVID-19”.

За словами першого заступника голови Чернігівської ОДА Віталія Загайного, моніторинг показав, що медзаклади Чернігівщини належним чином готові надавати кисневу підтримку важкохворим пацієнтам, навіть у разі непередбачуваних ситуацій.

- Ми проінспектували роботу генераторів та поспілкувалися із працівниками лікарень, які працюють із електроносіями. В цілому мережі утримуються в належному стані і здатні витримати навантаження. Генераторами забезпечена кожна лікарня. І це надважливо у сьогоднішній ситуації. Адже у критичний момент жодна помилка чи гаяння часу неприпустимі. Саме від цього може залежати життя людини, - наголосив Віталій Загайний.

Як відомо, нещодавно у Прилуцькій ЦМЛ виникла майже критична ситуація - сталося коротке замикання електромереж, через що було знеструмлене терапевтичне відділення. На той час там перебували 36 хворих на коронавірусну хворобу. Пацієнтів оперативно перевели до інших відділень лікарні і продовжили надавати необхідну медичну допомогу.

Слід зазначити, що стан «ковідних» лікарень – облаштування, забезпечення ШВЛ-апаратами та кисневими концентраторами, наявність ЗІС та медикаментів, знаходяться під постійним контролем Чернігівської ОДА. Відповідні перевірки та збір інформації щодо забезпеченості медзакладів проводяться регулярно, починаючи з травня 2020 року.

Нагадаємо, на сьогодні в Чернігівській області медичну допомогу коронавірусним хворим надають 18 лікарень, у яких розгорнуто 1340 ліжко-місць.

Станом на 4 грудня загальний рівень забезпеченості лікарень киснем становить майже 50%. На штучній вентиляції легень перебуває 16 пацієнтів, періодичну кисневу підтримку отримують 392 «ковідних» хворих.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації