back

«Збережи пам’ять! Збережи правду!»: у Чернігові провели меморіальний захід в пам’ять про жертв голодоморів

27-11-2020 | 18:01

Біля П’ятницької церкви чернігівці сьогодні вшанували пам’ять жертв голодоморів в України. До меморіального заходу приєдналися усі небайдужі, представники органів влади, історики, молодь, громадські активісти.

Внаслідок Голодомору 1932–1933 років та масових штучних голодів 1921–1923 та 1946–1947 років Україна втратила мільйони людських життів. Такою стала ціна за прагнення до свободи та опір радянському комуністичному режиму.

Керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій відправив заупокійну літію за жертвами Голодомору.

Через страшні масштаби злочину та цілеспрямовану політику тоталітарного режиму приховування правди про нього, вчені досі не можуть визначити точну кількість жертв Голодомору.

Перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний закликав зберігати, збирати і відновлювати спогади про ці трагічні події, адже пам’ять — це сила, яку ми передаємо наступним поколінням.

Учасники зібрання вшанували тих, хто загинув, але не скорився, хвилиною мовчання та запалили лампадки на згадку про них.

Завтра, 28 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, усі небайдужі запрошуються долучитися до Загальноукраїнської хвилини мовчання о 16:00 та запалити символічні Свічки Пам’яті у вікнах своїх осель.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації