back

У Чернігівській ОДА шукають шляхи вирішення проблеми очищення стічних вод

20-11-2020 | 12:40

В середу, 18 листопада, заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко провів нараду щодо проблемних питань очищення стічних вод в області.

Якісна очистка стічних вод має важливе значення для запобігання негативному впливу на річки та водойми. Головними забруднювачами водних об’єктів Чернігівщини є підприємства галузі комунального господарства. Основні проблеми при очищенні зворотних вод виникають на комплексах очисних споруд і пов’язано це з їх недовантаженістю, зношеністю обладнання та відсутністю коштів на проведення поточних ремонтних робіт чи реконструкції в цілому.

Водовідведення господарсько-побутових і виробничих стоків з міських та селищних каналізаційних мереж області проводиться на 23 комплексах очисних споруд повної штучної біологічної очистки стічних вод, з яких 17 – працюють зі скидом зворотних вод у водні об’єкти, 3 – без скиду водні об’єкти та 3 комплекси взагалі не працюють. В дев’яти населених пунктах відведення комунально-побутових стічних вод проводиться на поля фільтрації, які є одним із найбільш застарілих методів очистки стічних вод.

Торік у поверхневі водні об’єкти області було скинуто 67,3 млн м3 зворотних вод, що на 28,2 млн м3 менше проти попереднього (95,5 млн м3). При цьому, скид недостатньо очищених зворотних вод зменшився в порівнянні з 2018 роком на 2,4 млн м3 (15 %) і становив 13,18 млн м3.

На нараді обговорили проблемні питання діяльності очисних споруд в містах Ніжин, Ічня, Бобровиця, селищах міського типу Короп, Куликівка, Талалаївка та в Бахмацькому районі. Перелічені очисні споруди потребують реконструкції або заміни обладнання. Більшість органів місцевого самоврядування не в змозі самостійно забезпечити фінансування необхідних заходів.

– Для недопущення екологічної загрози забруднення річок та водойм, в області щорічно проводиться будівництво, реконструкція та переобладнання об’єктів каналізаційних систем та очисних споруд. В більшості ці роботи проводяться за рахунок обласного природоохоронного фонду. Проте через його значну обмеженість неможливо розв'язувати всі проблеми у сфері очищування стічних вод, тим більше цього року спостерігається недовиконання планових надходжень до природоохоронного фонду. Враховуючи процеси децентралізації, в тому числі збільшення надходжень до місцевих бюджетів, громади мають активніше долучатися до співфінансування природоохоронних заходів на їх території, подавати проєкти регіонального розвитку, які можуть фінансуватись коштом державного фонду регіонального розвитку, проєкти на отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та залучати інші джерела фінансування, що не заборонені законодавством, – зауважив Олександр Савченко.

За результатами наради учасники прийшли до висновку, що тільки об’єднавши зусилля органів місцевого самоврядування та облдержадміністрації можливо вирішити проблемні питання з очисткою стоків та запобігти забрудненню водних об’єктів області. Громадам при формуванні місцевих бюджетів рекомендовано передбачати кошти для співфінансування природоохоронних заходів, спрямованих на вирішення проблемних питань з очистки стічних вод та шукати альтернативні джерела фінансування необхідних заходів. Зазначено, що в першу чергу, раціонально фінансувати об’єкти незавершеного будівництва, на реалізацію яких вже виділялись кошти з природоохоронного фонду та які можуть бути введені в експлуатацію у 2021 році.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації