back

Підготовка Національного плану дій на 2013 рік завершується - Президент України

25-12-2012 | 14:07

Підготовка Національного плану дій на 2013 рік завершується - незабаром він буде затверджений відповідним Указом Глави держави. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час засідання Ради регіонів, участь у якому взяв голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Глава держави наголосив, що керівники виконавчої влади повинні забезпечити належне виконання завдань, спрямованих на реалізацію структурної перебудови економіки з максимальною участю національного капіталу та фокусуванням на внутрішній ринок.

2013 рік, переконаний Віктор Янукович, має стати роком ефективного державно-приватного партнерства - адже для цього підготовлена практично вся законодавча база.

Водночас Президент звернув увагу на те, що результати практичного виконання попередніх річних планів свідчать про необхідність посилення контролю за їх реалізацією.

«Очевидним є те, що ключовим фактором, який вплинув на стан справ із виконанням Національного плану дій у цьому році, стала низька виконавська дисципліна та брак відповідальності як на центральному, так і регіональному рівнях і деякі помилки в організації роботи Уряду, у тому числі й в організації структури його управління», - сказав Глава держави.

Також Віктор Янукович наголосив на важливості подальшого ефективного розвитку реального сектору вітчизняної економіки.

Глава держави зауважив, що розвиток реального сектору та внутрішнього ринку як основи впровадження нової економічної моделі зростання передбачає активну політику імпортозаміщення, широке впровадження механізмів державно-приватного партнерства.

Під час засідання Ради регіонів Президент акцентував увагу присутніх на тому, що контроль за використанням бюджетних коштів у наступному році повинен стати пріоритетом у діяльності Уряду.

Додав, що це питання буде під його пильною увагою. Глава держави також наголосив на важливості раціонального використання бюджетних коштів.

«Схвалений у грудні бюджет на наступний 2013 рік не може влаштовувати нікого. Його головне завдання - не допустити погіршення соціального захисту громадян в умовах складної економічної ситуації», - зазначив Президент.

На переконання Глави держави, обмежений бюджетний ресурс насамперед необхідно спрямувати на реалізацію пріоритетних напрямків реформ і продовження виконання соціальних ініціатив.

«За результатами роботи економіки у першому кварталі бюджет необхідно переглянути», - додав Віктор Янукович.

Президент водночас нагадав, що Держбюджет на 2013 рік передбачає зростання соціальних стандартів, зокрема прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на 7,4%. «У зв’язку з обмеженістю бюджетних ресурсів для стимулювання економічного розвитку буде задіяний альтернативний механізм залучення інвестиційних коштів під державні гарантії - до 50 млрд. грн.», - зазначив Віктор Янукович.

За словами Глави держави, серед пріоритетів державної політики на 2013 рік залишається послідовна реалізація політики соціальної справедливості.

«Наголошую, що підвищення соціальних стандартів повинно продовжуватись, а для цього необхідно забезпечити позитивну динаміку економіки та збільшувати можливості держбюджету», - сказав Глава держави.

В умовах жорстких бюджетних обмежень, підкреслив Віктор Янукович, має відбуватися вдосконалення організації соціальної сфери, посилення адресності соціальних видатків та фокусування роботи на ранньому виявленні проблем у сім’ях і своєчасному наданні якісних соціальних послуг.

«На часі - модернізація політики зайнятості, яка має бути адекватною потребам структурних зрушень в економіці», - заявив Президент. Він додав, що наступного року має ефективно реалізовуватися новий закон про зайнятість. «Ми якісно змінимо підходи до стимулювання створення робочих місць, передусім для найбільш вразливих на ринку праці категорій: молодь, інваліди, люди передпенсійного віку», - сказав В.Янукович.

У 2013 році, також зазначив Глава держави, влада продовжить працювати над стабілізацією Пенсійного фонду та формуванням джерел для наступних підвищень пенсійних виплат.

Пріоритетом реформи системи охорони здоров’я на наступний рік Глава держави назвав становлення дієвої системи екстреної медичної допомоги та розбудову мережі первинної медичної допомоги в усіх регіонах.

Президент звернув окрему увагу на необхідність підвищення рівня залученості приватних компаній до соціально значущих проектів. «Соціальна відповідальність має стати синонімом успішності бізнесу як великого, так і середнього», - сказав Віктор Янукович.

Президент України Віктор Янукович наголосив, що практична реалізація нової регіональної політики буде серед важливих завдань влади в наступному році: йдеться зокрема про перехід регіонів і громад до системного освоєння власних ресурсів на стратегічних засадах, поширення міжрегіональної співпраці.

Держбюджет-2013 практично не містить вирішення цих завдань, констатував Президент. «Викликає суттєві запитання обґрунтованість розподілу цільових коштів на заходи соціально-економічного розвитку окремих територій. Коштів, виділених у державному фонді регіонального розвитку для прямого бюджетного фінансування проблем розвитку регіонів - один мільярд гривень, далеко недостатньо», - зазначив він.

У наступному році, нагадав він, передбачено запровадження нового механізму функціонування державного фонду регіонального розвитку - залучення під державні гарантії кредитів, які використовуються для реалізації його завдань і заходів. Глава держави доручив Уряду опрацювати тему запровадження цього механізму, а також значно підвищити рівень фінансування бюджетів розвитку регіонів.

Глава держави окремо наголосив: регіональні програми та стратегії мають реалізовуватись синхронно із завданнями загальнодержавного Національного плану дій на поточний рік. «Ефективність їх впровадження великою мірою залежить від того, як враховуються конкретні потреби і запити населення регіону, як використовується потенціал місцевого бізнесу», - сказав він.

«Вважаю обов’язковим запровадження регулярних моніторингів регіонального розвитку, які б на основі соціологічної і статистичної інформації дозволяли вимірювати «температуру розвитку» по кожній актуальній проблемі - від бізнес-клімату до стану справ з медичними, соціальними та іншими послугами», - додав Глава держави.

На засіданні Ради регіонів також розглянуто питанні реформування вітчизняного аграрного сектору, яке, на думку Президента, має полягати в поширенні ефективних форм господарювання у сільськогосподарському виробництві, розвитку кооперативних засад, модернізації державної допомоги.

Глава держави наголосив, що аграрний сектор є одним із ключових напрямків реформ у нашій державі.

«Ми черговий раз подовжили мораторій на продаж сільгоспземель. Проте відстрочка, нарешті, має бути дійсно використана для створення умов для повноцінного впровадження ринку землі», - підкреслив Віктор Янукович.

«У цьому ж контексті - реалізація пакету заходів із розвитку сільських територій, про що ми неодноразово говорили на засіданнях Уряду та Ради регіонів», - також наголосив Президент.

За інформацією офіційного веб-сайту Президента України