back

У Чернігові попрощалися з Дмитром Донцем, який загинув в авіакатастрофі Ан-26 на Харківщині

07-10-2020 | 13:43

7 жовтня, о 10:00 у Чернігові відбулася церемонія прощання з курсантом 133 навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба Дмитром Донцем, який трагічно загинув внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 в Чугуєві. Церемонія вшанування пройшла у Військово-музичному центрі Сухопутних військ Збройних Сил України.

Труну с тілом солдата напередодні було доставлено з Харкова. Там учора на майдані Свободи, за участі Президента України і керівництва держави, пройшла жалобна церемонія за загиблими 18 курсантами Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба та 7 льотчиками. Опісля тіла були передані рідним для поховання.

Сотні чернігівців прийшли попрощатися зі своїм земляком. На плацу Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України вишикувались військовослужбовці, які схилили голови в жалобі, проводжаючи свого побратима в останню путь.  

Зі словами співчуття до рідних загиблого курсанта звернулися командувач військ оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-майор Валерій Залужний та головний капелан оперативного командування «Північ» протоієрей Антоній Панасенко.

Чернігівщина втратила у цій трагедії трьох військових. Це старший лейтенант Олег Козаченко з міста Городні та курсанти: чернігівець Дмитро Донець і Микола Микитченко із села Журавка Варвинського району. 

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко висловив співчуття рідним і близьким загиблих льотчиків.

-           Сьогодні наша область прощається з нашими земляками. Вони кращі з кращих, наша національна еліта. Молоді люди, які гартували себе, щоб бути надійними захисниками нашої країни. Вони мріяли літати. Але, на превеликий жаль, зовсім молодими навіки поринули у небо. Ніякі слова не вгамують біль. Але світлі спогади рідних та друзів про хлопців, про те, якими вони були щирими, справжніми, мужніми, – це продовження їхнього польоту у нашій пам’яті. Ми схиляємо голови на знак пам’яті за загиблими, висловлюємо щирі співчуття їхнім родинам…Вічна світла пам’ять і шана! – зазначив Андрій Прокопенко.

Нагадаємо, на борту літака, який зазнав катастрофи 25 вересня 2020 року, було 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба та сім членів екіпажу. На місці трагедії загинули 25 осіб, курсант Віталій Вільховий помер у лікарні від отриманих ран.

Указом Президента України від 06 жовтня 2020 року № 421/2020 усіх військовослужбовців відзначено медаллю «За військову службу Україні» посмертно.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації