back

Керівництво ОДА провело брифінг щодо ситуації із захворюваністю на коронавірус у Чернігівській області

02-10-2020 | 19:09

У п'ятницю, 2 жовтня, у Чернігівській ОДА провели брифінг на тему «Ситуація з COVID - 19 в Чернігівській області, карантинні зони, заходи для протистояння та боротьби з пандемією». З журналістами спілкувалися перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний, заступники голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко та Андрій Подорван.

Віталій Загайний поінформував щодо ситуації з поширенням коронавірусної інфекції в Україні та Чернігівській області. Так, за минулу добу в Україні встановлено черговий антирекорд щодо кількості нових випадків COVID-19 – захворіли 4 633 особи.

- Станом на 2 жовтня в області 4442 підтверджених інфікованих, з них активні - 2144. Щодня фіксується приріст нових випадків захворювання. За всіма показниками ми зараз переживаємо другу хвилю пандемії. Ймовірно поєднуються і сезонні захворювання, і гострі респіраторні хвороби, що в результаті підсилює розповсюдження COVID-19, - зауважив заступник голови ОДА.

Спікер додав, що стрімке поширення пандемії підтверджують статистичні дані.

- Зверніть увагу на той факт, що ми вперше опинились в ситуації, коли виборчий процес проходить в умовах загальнонаціонального карантину. Це є непростим викликом для суспільства. З одного боку такі обставини потребують від учасників виборчих перегонів збалансованого підходу щодо ведення піар-кампаній, з іншого - дотримання усіх карантинних заходів. Тому сьогодні в рамках нашого брифінгу сподіваємося з допомогою журналістів і ЗМІ вчергове застерегти мешканців Чернігівщини і нагадати про необхідність дотримуватись карантинних обмежень. Власне це те, що потрібно пам'ятати щоденно, - наголосив Віталій Загайний.

Олександр Савченко повідомив, що на даний час хворих на коронавірусну хворобу приймають 11 лікарень Чернігівської області. Для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 розгорнуто 596 ліжкомісць. З них 282 інфекційних ліжка, де передбачена можливість проведення інтенсивної терапії із застосуванням кисневої підтримки.

Щоб мати можливість дещо розвантажити лікарні обласного центру до Міністерства охорони здоров’я України направили звернення щодо включення Чернігівської обласної лікарні до медичних закладів ІІ хвилі.

Починаючи з березня 2020 року, медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я за лікування осіб, хворих на гостру респіраторну хворобу СОVID-19, виділено доплати на суму понад 30 млн гривень. Нарахування за березень-липень виплачені у повному обсязі, за серпень - продовжуються.

- Якщо з питанням закупівлі медпрепаратів та іншого необхідного медичного обладнання проблем немає, не слід забувати про збереження здоров’я медиків. Щоб не довелося стикнутися з проблемою нестачі медпрацівників. Хотілося б наголосити, що кожен житель області повинен нести повну відповідальність і неухильно дотримуватися правил в умовах карантину, - підкреслив заступник голови ОДА.

Андрій Подорван поінформував, що за підсумками засідання Державної комісії ТЕБ та НС щодо рівнів епідемічної безпеки щодо поширення COVID-19, які вступають в дію з 5 жовтня, на Чернігівщині «червоних» зон не буде. «Помаранчевий» рівень небезпеки встановлено у місті Ніжин, Варвинському, Куликівському, Носівському та Сновському районах. «Жовтий» рівень - у містах Чернігів, Прилуки і в районах: Бахмацький, Бобровицький, Городнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Ніжинський, Ріпкинський, Срібнянський та Чернігівський. На території інших районів встановлено «зелений» рівень. Заступник голови вчергове нагадав про карантинні обмеження, які діють для кожної «зони».

- Ми регулярно аналізуємо статистику захворювань. Якщо взяти вересень – початок жовтня: за 1 тиждень вересня було 423 нових випадки, другий - 430 випадків. Далі йде суттєве збільшення. Упродовж 3 тижня зафіксовано 554 хворих, а в останній вже 671. Саме у вересні багато населених пунктів нашої області святкують Дні міста чи села. Більшість голів сільрад та міські голови розуміючи, яку небезпеку несуть масові заходи, їх скасували, - розповів Андрій Подорван.

Також він поінформував щодо обов’язкового проведення 100% тестування призовників. В області стартувала призовна кампанія. За кошти обласного бюджету придбали тисячу тестів, які передані у заклади охорони здоров’я і всі призовники на місці будуть проходити процедуру ІФА-тестування. Якщо тест виявиться позитивним, за процедурою призовнику буде проведений ПЛР-тест.

- За таким же алгоритмом діяли під час весняного призову. Тоді виявили п'ять випадків. Це дозволило уникнути проникнення хвороби у військові частини. Під час нещодавніх навчань з територіальної оборони ІФА-тестування провели близько трьомстам військовозобов’язаних. Ще раз наголошую: дотримання протиепідемічних заходів допоможе нам всім зменшити ризики нових захворювань по Чернігівській області, - підсумував виступ заступник голови ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації