back

Керівництво Чернігівської ОДА вшанувало пам'ять визволителів Чернігова від нацистських окупантів

21-09-2020 | 16:22

Сьогодні, 21 вересня, Чернігів святкує День міста і 77-му річницю визволення обласного центру від нацистських загарбників. З цієї нагоди у сквері ім. Попудренка пройшли меморіальні заходи.

Із самого ранку у сквері поблизу Красної площі – почесна варта, військовослужбовці з корзинами квітів, салютна група, військовий оркестр – керівництво міста і області разом зі всіма охочими чернігівцями вшанували пам’ять героїв, полеглих в боях за визволення міста над Десною.

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко разом із головою обласної ради Ігорем Вдовенком, Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком поклали квіти на Братській могилі воїнів-визволителів-учасників Другої світової війни.

Квітами також увінчалися меморіальні стели загиблим учасникам антитерористичної операції та Героям Небесної Сотні, що полягли за свободу й незалежність Батьківщини.

21 вересня 1943-го назавжди увійшов в історію Чернігова, як уособлення шани і вдячності людям, які ціною власного життя і здоров’я боронили рідну землю. Доземний уклін нашим пращурам, ветеранам Другої світової, які мужньо простояли нацистам і не дали поневолили Чернігівщину та подарували свободу майбутнім поколінням.

У цей день також вшановуємо і наших земляків, які в суворий воєнний час боролися у ворожому тилу у складі партизанських формувань.

Довідково: Окупація Чернігова тривала понад два роки - з 9 вересня 1941 -го по 21 вересня 1943. Щоправда перші німецькі авіанальоти розпочалися вже наприкінці червня. Внаслідок ворожих бомбардувань місто зазнало величезних руйнувань і непоправних людських втрат. Було зруйновано 70% житлового фонду, загалом знищено понад 4 тис споруд. Серед них 14 шкіл, педінститут, драматичний театр, всі підприємства міста, та багато інших об’єктів.

За роки війни було знищено близько 130 тисяч осіб, серед них понад 50 тисяч – у Чернігові. Вивезено до Німеччини понад 40 тисяч мирних жителів, зокрема 7 тисяч жителів обласного центру.

Близько 135 тисяч наших земляків загинули на фронтах Другої світової. За приблизними даними, в перші дні війни на фронт мобілізували біля 200 тисяч жителів Чернігівщини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації