back

У Чернігівській ОДА обговорили питання погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат

18-09-2020 | 14:50

17 вересня заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко провів спільне засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Про ситуацію у сфері оплати праці та стан своєчасної виплати заробітної плати доповідав директор департаменту соцзахисту Олег Русін.

Він зазначив, що однією з причин зменшення кількості працюючих області є зменшення постійного населення на 13,3 тисячі осіб. Проте, заробітна плата в області, як і в цілому в країні, зростає.

У сфері праці відбувається скорочення чисельності працівників на обстежуваних підприємствах області, на 6,3 тисячі осіб менше ніж на цю дату торік та на 4,6 тисячі осіб менше до початку року.

За даними Пенсійного фонду, у порівнянні з минулим роком, зменшилась на 4,7% кількість застрахованих найманих працівників, які сплатили страхові внески у червні.

Під час засідання розглянули питання своєчасної виплати заробітної плати. За результатами моніторингу Департаменту соціального захисту населення, станом на 1 вересня цього року 21 суб’єкт господарювання області має борги із заробітної плати на загальну суму 15,8 мільйона гривень. За видами економічної діяльності основна частка боргу припадає на промислові підприємства, заборгованість яких становить 8,7 мільйона гривень, або 66,8 % від загальної суми боргу.

Олег Русін підкреслив, що не зважаючи на об’єктивні причини існування заборгованості із заробітної плати, до яких додалися ще й карантинні обмеження у зв’язку пандемією COVID-19, роботодавці мають відповідальніше ставитися до найманих працівників та чесно й відповідально вести бізнес.

На засіданні розглянули питання про забезпечення своєчасного фінансування пенсій, скорочення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування. А також про перевірки дотримання законодавства у сфері праці, трудових відносин та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування.

Про ситуацію в області щодо фінансування соціальних виплат та проведених перевірок розповідали заступник начальника управління Держпраці в області Ірина Хоменко, заступник начальника Головного управління ДПС Олег Шуба, перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду Ольга Рем.

До обговорення долучився начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернігівській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ігор Бондарев.

За результатами засідання, прийняли рішення зобов’язати органи місцевої влади провести інформаційно роз’яснювальну роботу з роботодавцями задля створення належних умов праці, постійного підвищення рівня зарплати та вчасної її виплати.

Окрім цього, посилити співпрацю з контролюючими та правоохоронними органами та продовжити превентивні заходи з метою ліквідації заборгованості та недопущення виникнення боргів.

Структурним підрозділам облдержадміністрації рекомендовано вживати заходи відповідно до своїх повноважень і контролюють ситуацію на підприємствах-боржниках.

Робочим групам з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення всіх рівнів рекомендовано продовжувати роботу в напрямку легалізації трудових відносин. Основним їх завданням є детінізація зайнятості населення та легалізація заробітної плати. Зокрема, сприяння укладенню трудових договорів відповідно до законодавства.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації