back

На Чернігівщині відкрили сучасний навчально-практичний центр з підготовки персоналу для закладів громадського харчування

01-09-2020 | 17:37

1 вересня на базі Державного навчального закладу «Ніжинський професійний аграрний ліцей Чернігівської області» відкрили Регіональний навчально-практичний центр з підготовки кадрів для сфери громадського харчування. В урочистостях Центру взяв участь заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький та Ніжинський міський голова Анатолій Лінник.

Це сучасний підрозділ ліцею, де здобувачі професійних кваліфікацій кухаря й кондитера набуватимуть практичних навичок роботи за новітніми виробничими технологіями у сфері громадського харчування.

Відкриття цього напрямку сприятиме підвищенню якості у підготовці кваліфікованих працівників. Важливо, що учні будуть отримувати повноцінну практичну частину, що надалі допоможе у працевлаштуванні, – сказав Андрій Подорван.

Центр створений в рамках реалізації заходів, визначених Планом розвитку професійно-технічної освіти Чернігівщини на 2019-2021 роки. Для організації роботи навчального центру придбали спеціалізоване обладнання та техніку, обладнали спеціальні навчальні аудиторії та класи. Для цього ліцей витратив 1,2 млн грн власних надходжень, а також отримав дофінансування з обласного бюджету 168 тис. грн.

Можливість для молоді отримувати базову освіту у сфері громадського харчування відкриває гарні перспективи для подальшого навчання і кар'єрного росту в цій галузі. Зважаючи на популярність кафе, їдалень та закладів харчування, існує потреба у кваліфікованих кадрах - кухарях, кондитерах та бариста. А, отже, випускники закладу не стануть потенційними безробітними і знайдуть собі роботу за фахом.

- Це вже другий навчально-практичний центр у цьому навчальному закладі, перший відкрили у 2018 році за кошти державної програми для практичної  підготовки кадрів зі зварювальних технологій. Наразі заклад планує третій навчально-практичний центр з підготовки автослюсарів та трактористів, - повідомив Андрій Подорван.

Навчально-практичний центр складається з навчальної аудиторії з мультимедійним обладнанням та 2 навчальні приміщення для відпрацювання практичних навичок на сучасному обладнанні.

Керівник Ніжинського професійного аграрного ліцею Микола Лосина повідомив, що на 1 курс цього року зараховано 265 учнів. Всього ж у закладі здобувають освіту понад 500 дітей.

Загалом в Чернігівській області 14 закладів професійно-технічної освіти, у яких здобувають робітничі професії майже 4,5 тис. молодих людей.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації